четвъртък, 26 септември 2019 г.

Отново конкурс за обществен посредник на община Бургас!?

екстът  е написан по време на предпоследния 8- ми "избор" на обществен посредник - омбудсман на Бургас
Катя Стоянова - BurgasNovinite.BG
За пореден път Общинският съвет в Бургас ще направи "опит" да избере обществен посредник.

На днешната сесия щели да обявят отново процедура за провеждане на конкурс за обществен посредник.

До момента нито един от конкурсите не даде резултат заради това, че  общинските съветници не гласуват за избор на нов, а за оставането на стария. Никога не събират достатъчно гласове, позовават се на точка от правилника за дейността на обществения посредник, която гласи, че при несъбрани достатъчно гласове остава стария обществен посредник и така на практика си го преизбират. Този порочна практика я прилагат вече прекалено много пъти, за да им се върже някой и да кандидатства за длъжността. Конкурсът е обявен само, защото по закон трябва да е така и защото от 2010г. мандатът на Таньо Атанасов е изтекъл.



Ако тази поредица от подигравки с кандидатстващи за обществен посредник беше случайна общинските съветници трябваше, най - малкото, да отстранят точката паразит от правилника. Това обаче не се случва.

На настоящия обществен посредник му изтече мандата преди няколко години, но продължава да заема длъжността, факт който се превърна в казузистика в българската юриспруденция!

Мнозинството на ГЕРБ не смее да го избере, за да не бъде директно уличено, че избира човек лансиран и избран за този пост от Йоан Костадинов, още докато беше кмет, затова си избира да го остави на поста по този изключително некоректен за кандидатствалите до настоящия момент хора. Защо правят това? Всеки сам може да си отговори.

Ние препоръчваме да си обявят настоящия за несменяем и общински съвет на Бургас да престане с бутафорията наречена конкурси!

Или направо да елиминират тази длъжност като несъстоятелна и паразитна, като се има предвид начинът на избор. Абсурдно е об. посредник да бъде избиран от хората, които трябва да контролира, т.с. общинските съветници. От друга страна тези, които трябва да контролира как гласуват и дали приемат актове в конфликт с гражданските интереси да имат право да го предложат за смяна, ако не им харесва.

Настоящият обществен посредник не си помръдна пръста когато общинският съвет е гласувал новия устройствен план (ПУП) на корабостроителницата, а на него точно това му е работата да оспорва актове на общинския съвет, когато те нарушават интересите на гражданите и в частност на корабостроителите. И в никакъв случай не му влиза в прерогативите да се меси в действията на частен собственик, защото това са казуси разглеждани от други институции. Отразено е в правилника за неговата дейност. Но, тъй като реши да си направи една доста сполучлива медийна ПР - акция, господинът се залепи за корабостроителите, подава искания за проверки от тяхно име до прокуратурата, ходи с тях по протестите им и нито веднаж не им се извини, че не си е свършил работата. "След дъж, качулка", както казва народът, прокуратурата съответно се произнесе, че няма нарушение в безпрецедентното уволнение на 150 корабостроители.

Впрочем, какво може да се очаква от човек завършил висше политическо в Москва!? Така пише на сайта на общината. И човек учил как се прави политическа пропаганда какво общо има с материя свързана с различните степени на човешките права.

Никак не ми се иска да навлизам и в темата за заплатата на обществения посредник и неговите сътрудници, които той сам си избира. По предложение на Лена Бахчеванова, председател на общинския съвет по времето на избор на настоящия об. посредник в правилника за неговата дейност бе добавено той да има повече от един сътрудник, защото имаше съмнение в компетенциите на избрания обществен посредник. Ще приключа с това, че институцията разполага със собствен бюджет, който се гласува всяка година от общинския съвет. Ангажиментите на обществения посредник включват наблюдение и контрол на работата както на общинския съвет, така и на общинската администрация.

Единственият начин да има действителен конкурс и съревноваващи се кандидати е настоящият обществен посредник да оповести публично, че няма да участва в него.
Допълнена в Сряда, 4 Юни, 2014 18:57:45
Таньо Атанасов има наглостта отново да се кандидатира за участие в конкурса. Този път кандидат за  поста е и бивш сътрудник на Държавна сигурност, Адриан Емилианов Хаджиев.
Двама ортодоскални комунисти, единият от които и бивш агент искат да обгрижват нашите човешки права. Временно излъчената комисия от об. съвет Бургас в която също участва бивш сътрудник на ДС, Георги Вдовичин от ГЕРБ, одобри кандидатурите по документи и на 9 юни ще има интервю с тях, след което на следващата си сесия общинският съвет ще гласува. Като как да квалифицираме цялата тази гнусотия? Председателят на об. съвет Костантин Луков от ГЕРБ заяви, че няма проблем и какво от това, че един от кандидатите бил сътрудник на ДС, това не пречело да бъде обществен посредник. Не че от ГЕБР априори не са си избрали пак другаря Таньо, но посланието което Луков изпраща в общественото пространство е малко да се каже възмутително и по - точно вулгарно.

Новините от днес и със задна дата