четвъртък, 26 септември 2019 г.

Агенти на ДС лобират за Ирина Бокова пред Бойко Борисов и министър Даниел Митов

Понеделник, 11 Януари, 2016 08:50:24   Катя Стоянова - BurgasNovinite.BG

Съветът за сигурност и Общото събрание на ООН изпратиха в средата на декември м.г. общо писмо до страните-членки да предложат кандидатури за поста генерален секретар. Това е първата стъпка към вдигане на завесата на секретността при избора на следващия генерален секретар на ООН.

В писмото председателите на Съвета за сигурност - посланичката на САЩ Саманта Пауър - и на Общото събрание Могенс Люкетофт за първи път канят страните-членки на световната организация да предложат кандидати за нов генерален секретар.


Отговорът от българска страна още не е оповестен, а това явно вбесява онези, които нямат търпение да го видят и чуят. В знак на своето нетърпение изпратиха ултимативно писмо до министър председателя и министърът на външните работи Даниел Митов с което настояват подкрепата за Ирина Бокова да бъде дадена незабавно.  А тонът не би могъл да бъде друг. Той е присъщ за хората пребивавали дълго време в лоното на авторитарната комунистическа власт на Българската комунистическа партия и нейния репресивен апарат Държавна сигурност.

Натискът идва от две структури оглавени от хора с принадлежност към ДС и агентурно - доносническо минало. Това са Александър Янков, Председател на Националната асоциация
за международни отношения (НАМО) и Димитър Костов, Почетен председател на Българското дипломатическо дружество. 
Та кои са застъпниците на г-жа Бокова, два пъти направила избор да се омъжи за агенти на Държавна сигурност. Да си спомним и това, че за да стане шеф на ЮНЕСКО зад гърба ѝ пак стоеше цялото българско ДС воинство.
Александър Янков и Димитър Костов са сред 170-те дипломати, оповестени от Комисията по досиетата като сътрудници на ДС през декември 2010 година.

Александър Янков, посланик, Председател на Националната асоциация за международни отношения (НАМО), роден в Бургас. Цялото му име е Александър Янков Димов, но като председател на НАМО не използва фамилията си, а бащиното си име.
Александър Янков е заемал поста секретар на ГК на РМС в Бургас и член на бюрото на ОК на РМС. От 1947 г. е член на БКП. Секретар на партийната организация на вузовия партиен комитет в Софийския университет и за завеждащ сектор в ГК на БКП. През 1952-1954 г. е зам.-завеждащ, а след това завеждащ отдел „Наука, образование и изкуство" при ГК на БКП.
Служител от секретния щат на ПГУ

Със заповед на Министъра на вътрешните работи №102 от 27 януари 1969 г. Александър Янков Димов е назначен началник Първо управление на ДС.
За прикритие е използвана работата му на преподавател в катедра „Международно право" на Юридическия факултет в Софийския университет.

В личния формуляр на въпроса с кого дружи Янков е записал: проф. Ярослав Радев – Юридически факултет, Тодор Кирилов – преподавател във Висшата партийна школа и Георги Сапунджиев сътрудник в ЦК на БКП.
В ПГУ той донася за връзки установени по време на работата му в Международното младежко и студентско движение.

Прави донесения за множество професори, учени и юристи, дипломати и сътрудници в ООН, но към настоящия момент този човек не се срамува да прилага натиск в полза на кандидатурата на Ирина Бокова за шеф на ООН.
През 1975 г. неговата агентурна дейност е прекратена. Янков е посланик в Лондон до 1976 г. В периода 1976-1980 г. е постоянен представител на Народна република България в ООН и заместник-министър на външните работи. От 1981 г. е член-кореспондент на БАН. Председател на Българската асоциация по международно право. От 1986 до 1990 г. е член на ЦК на БКП. Между 1987 и 1989 г. е председател на Съюза на научните работници в България, а от 1988 до 1991 г. е зам.-председател на БАН. Народен представител е в 9-то Народно събрание (1986-1989) През 1989 г. е назначен за председател на Комитета за наука и висше образование и първи заместник-председател на Националния съвет за наука, култура и образование до 1990 г.

И сега, кажете представяте ли си някой, който е работил като агент за ЩАЗИ в Германия или за КГБ в Русия да бъде допуснат да има в биографията си това, че през 1996 г. Янков става член-съдия на Международния трибунал по морско право в Хамбург, а през 2012 г. чл.-кор. проф. Александър Янков оглавява най-старата професионална организация на юристите в света, основана през 1873 г. – Световната асоциация по международно право. Разбира се, до тези върхове в кариерата си стига без никой да знае за това, че освен всичко останало дълги години е бил един обикновен, слухтящ доносник и очевидно е извършвал тази си дейност с голямо удоволствие. Едва ли някой е знаел, че досието на този човек кипи от суперлативи като "силно изразена идейна убеденост и марксистко-ленинска принципност в работата му". На това му се казва безпримерна наглост.  Да направиш кариера защото си бил осъждан като ремсист за извършване на подривна дейност спрямо родината си, финансирана от Москва.  Да, оттам тръгва възходящата кариера на Александър Янков. На г-жа Ирина Бокова просто не ѝ е било необходимо да има подобна биография за летящ старт. През комунистическо не беше необходимо децата на висшите партийни дейци да са способни на нещо, за да правят кариера. Достатъчно беше да имаш зад гърба си партията БКП.
Цялото досие на Александър Янков можете да прочетете в сайта agentibg.com, където журналистът Христо Христов полага неимоверни усилия да прави публично достояние агентурните досиета на тези хора. Целта е като няма Закон за лустрация на бившите партийни величия и доносници, поне българското гражданско общество знаейки кои са да ги игнорира.

Каква ирония обаче е това, да си знаеш миналото и то да е вече разкрито пред обществеността, но в същото време да се обръщаш за съдействие за вътрешна подкрепа в полза на компрометираната с комунистическото си минало Ирина Бокова към независимите български медии и българското гражданско общество. Явно с идеята, че то не е никакво гражданско общество нито пък медиите независими.

Друг застъпник на Бокова е Димитър Костов, посланик, Почетен председател на Българското дипломатическо дружество (БДД) Димитър Цветков Костов, постоянен представител, посланик в Ню Йорк от 04.08.1990 г. до 15.08.1992 г. Любен Гоцев е бил водещ офицер на Димитър Костов
На работа е като дипломат в Министерството на външните работи от юни 1964 до септември 1992 г., включително като началник на Управление „ООН и разоръжаване“ (1982–1988).

Задгранични дипломатически мандати:
Трети секретар и член на делегацията на Конференцията по разоръжаване в Женева (1964–1968),втори секретар в постоянното представителство в ООН, Ню Йорк (1968–1972),заместник постоянен представител с ранг посланик в ООН, Ню Йорк (1977–1982),постоянен представител в Женева и в Ню Йорк (1988–1992).Д. Костов заема изборни длъжности в международни организации: заместник-председател на Икономическия и социален съвет на ООН (ИКОСОС) и председател на Социалния комитет, заместник-председател на Специалния комитет по неупотреба на сила, председател на Комисията по разоръжаване на ООН (1986–1987).
Агентурна принадлежност на  Димитър Цветков Костов

Дата на раждане 08.09.1932 г.
  • Място на раждане с. Староселци, обл. Плевен
    Вербувал го служител Регистриран на 13.06.1968 г.
    Ръководил го служител подп. Герхард Райчев; о. р. Иван Катранджиев; о. р. Стоян Стоянов; ст. лейт. Любомир Попов; о. р. Стоян Стоянов; полк. Любен Коцев; кап. Петър Щерев; майор Любен Ст. Гоцев
    Структури, в които е осъществявано сътрудничеството ДС, ПГУ-III
    Качеството, в което е осъществявано сътрудничеството-секретен сътрудник секретен сътрудник
    Псевдоними Мирчев
    Документи, въз основа на които е установена принадлежността към органите по чл. 1 Разходни документи, отчетени от ръководили го щатни служители; документи от ръководили го щатни служители; рег. дневник; картони – обр. 1 – 2 бр. и обр. 3; лично и работно дело Ф1, а.е. 2496.
    Снемане от действащия оперативен отчет 1972 г.
    Публична длъжност или публична дейност Постоянен представител, посланик в Ню Йорк от 04.08.1990 г. до 15.08.1992 г.
    Член е на Българското дипломатическо дружество, член на Управителния му съвет, както и негов председател до ноември 2013 г. Към днешна дата се представя като Почетен председател на Българското дипломатическо дружество (БДД). Разкрит като агент на ДС през 2010 г., повече информация за агентурното му минало ТУК.
    През ноември 1997 година, осемнадесет кариерни български дипломати почти всичките с доказано агентурно минало и принадлежност към ДС решили, по техните думи, да създадат нова структура на прохождащото гражданско общество в България и създали БЪЛГАРСКО ДИПЛОМАТИЧЕСКО ДРУЖЕСТВО. Ето защо в България все още няма гражданско общество.
Днес още един доносник се присъедини към общия хор от притискащите правителството и това е Васил Василев, който е бил завеждащ кореспондентски пункт в Париж от 1986 г. до 1991 г. е бил агент и секретен сътрудник към Първо и Второ главно управление на ДС под псевдонимите Паскал и Бобев. Вербуван е през 1976 година и за него има собственоръчно написани агентурни сведения; документи за получени възнаграждения; разходни документи и др. Няма данни за снемането му от оперативен отчет. Василев е по-известен като бизнесмен, съсобственик във фирмата "Братя Василеви" и фондация "Братя Василеви". Тоя се произнесе, естествено, по радио Фокус, собственост на Красимир Узунов, също агент на ДС.
Та тези хора твърдят, че Ирина Бокова е „златен шанс” за България
Според двете организации оглавявани от агенти на ДС е крайно време България да започне кампания за лобиране в полза на тази кандидатура. „Предвид броените месеци до избора на този пост, апелираме за изпращане на нашата подкрепа в ООН колкото се може по-рано”, се казва в ултимативното писмото.
„Ирина Бокова е „златен шанс” за България за повишаване на политическата тежест на нашата страна в Световната организация, в световната дипломация. Такава възможност за страната ни едва ли ще се повтори някога. Всяка друга кандидатура ще компроментира този шанс”, се казва в официалното писмо. Т.с., не компрометираното минало на Ирина Бокова ще компрометира нейния шанс, а друга кандидатура.
В заключение от БДД и НАМО се обръщат към премиера, към външния министър, към депутатите в парламента, медиите и българските граждани с думите: „Вярваме в здравия разум на българските институции, в политическия ви инстинкт и поради това се обръщаме към вас с това писмо. България трябва да заложи на печелившата кандидатура и да не допуска политически игри, национални интриги и изблици на предразсъдъци да попречат на избора на Ирина Бокова за български кандидат за Генерален секретар на ООН”.

А
това, че не одобряваме компрометираното комунистическо минало на Ирина Бокова и нейното семейство, това, че госпожата два пъти се омъжва за агенти на репресивния орган на БКП, Държавна сигурност и това, че да навреди на авторитета си по този начин е неин личен избор, недоказаният източник на имоти за 3 милиона долара на семейството ѝ е определено като НАЦИОНАЛНИ ИНТРИГИ И ИЗБЛИЦИ НА ПРЕДРАЗСЪДЪЦИ от Управителният съвет на Българското дипломатическо дружество /БДД/ и Националната асоциация за международни отношения /НАМО/, оглавявани от доносници.
Ирина Бокова е определена от тези две организации като „златен шанс” за България, докато един българин казва, че бащата н
а Бокова е убил по жесток начин неговия баща, за удоволствие. Същото е твърдял и известният със своята изключителна почтеност Радой Ралин, станал свидетел на хвалбите на бащата на Ирина Бокова. Същите тези две организации искат от нас журналистите и медиите да осигурим вътрешна подкрепа за Ирина Бокова и нейната кандидатура. Не знам при изброените по - горе факти и обстоятелства как е възможно някой да иска да ни въвлича в това гнусно мероприятие и не си ли дават сметка какво е формирало вътрешния дефицит на подкрепа за въпросната госпожа. Аз не бих се замислила нито за секунда да откажа да участвам в подобно деяние, което определям като оскверняване на паметта на повече от 25 000 жертви на комунизма в България, за които няма нито един осъден. Причината е, че щели да се нарушат правата на престъпниците извършители на чудовищни престъпления! Призовавам за нулева толерантност към кандидатурата на Ирина Бокова, ярък представител и наследник на Българската комунистическа партия, обявена в България за престъпна със закон. Г-жа Бокова никога досега не се е разграничила по никакъв начин от комунистическото си миналото, своето и това на нейното семейство. Напротив нейната кампания за заемания в момента от нея пост е направена изцяло от комунистическата партия и агенти на ДС, като бившия президент Георги Първанов - Гоце, с пари на българските данъкоплатци.

Новините от днес и със задна дата