четвъртък, 26 септември 2019 г.

Тъжно ще бъде, ако се разхищава полезна енергия!

Петък, 7 Ноември, 2014 14:06:02 
Автор на текст и снимка - Катя Стоянова - BurgasNovinite.BG
На снимката д-р Андрей Ковачев и Дянко Марков
Снимка - Катя СтояноваПропиляно ли е усилието да се "бориш с  вятърни мелници"!? Според мен не! Макар, че събитието на което бях поканена да присъствам, наскоро, в Европейския парламент първоначално събуди асоциация за участие в пиеса на Сервантес мисля, че постоянството в борбата с вятърни мелници води към някакъв вид еволюция. Особено, ако в пиесата участват хора отстояващи позицията си макар и да знаят колко трудно е това и с колко рискове е свързано. Активността и последователността в правилната посока винаги водят до някакви постижения. Крайната цел е важна и настоящата антикомунистическа активност колкото и да я свързваме с наивитет нейното натрупване един ден неминуемо ще доведе до положителен резултат.  Ролята на съвременните Донкихотовци, сред които съм и аз, придобива едно друго измерение и се валидизира с други средства.

Поканата
Обръщение на евродепутата от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев към  държавите, които искат да се присъединят към семейството на Европейския съюз гласи, че те трябва час по - скоро да се освободят от комунистическите си обвързаности. Това негово послание бе изпратено в момент в който в България течеше предизборна кампания, а на стартовата линия застанали да влязат в парламента 98 кандидатури на хора обвързани с Държавна сигурност. Противопоставих се на това обръщение като напомних на д-р Ковачев, че то звучи безумно и лицемерно на фона на случващото се в държавата ни. Последва обаждане от страна на д-р Андрей Ковачев, който беше огорчен и от случващото се в страната ни и от моето нахокване. В Европейския парламент ще се проведе дискусия на тема "Комунизмът и несломеният човешки дух", организирана от мен и гл. редактор и издател на списание "Диалог" Даниела Горчева, ми каза той, бих искал да ви поканя да присъствате на това събитие в Брюксел. Прозвуча ми искрен в своите намерения, макар, че всичките тези събития ad hoc си ги представям като палеативна грижа за раково болен и без много ентусиазъм, приех поканата защото бе споменато и още едно име, това на Дянко Марков. Познавам историята на тази емблематична личност и в негово лице припознавах автентичното дясно в парламента преди години.
Казах си, щом Дянко Марков на почетната си 93-годишна възраст е решил, че има какво да каже на форум организиран от Андрей Ковачев значи си струва да бъде чуто.
Няма да скрия, че бях впечатлена и от това, че д-р Ковачев е способен да покани на своето събитие независим журналист, основател на независима медия, който не веднаж е критикувал политиката на ГЕРБ по отношение на това, че трудно се дистанцира от комунистическото ни наследство и се поддава на рецидиви от тоталитарното ни минало. Подобна покана отправена към мен означаваше, че в неговата партия има развитие в положителна посока, събитие от такъв характер също.

Събитието

То се състоя на 13 октомври и отбеляза 25 години от прехода в България и събра международна аудитория, сред която евродепутати от Хърватия и Германия, дошли да засвидетелстват за следите, оставени от тоталитарния режим в техните страни. Трогателното бе, че на събитието бяха поканени 26 млади българи, които бяха спечелили различни конкурси, а участниците в дискусията, знакови личности на българския преход.

Надявам се тези млади хора да не забравят посланието на Дянко Марков че има оръжие, по-силно от лъжата, и това е истината. И че само добрият човек може да бъде щастлив, дори в най-тежките мигове от своя живот. Злото е винаги нещастно, каза той, разказвайки на аудиторията за преживяното от него в комунистическите лагери и за другите като него. Дянко Марков е военен летец, носител на орден за храброст, политически затворник и бивш народен представител в българския парламент.

"Дошъл съм да свидетелствам за моята лична съдба и тази на цялата ни нация и държава" - каза видимо развълнуван той! Днес ви давам моята честна дума на човек, който е пътник към бъдното – там, горе, на отчет да се яви, да свидетелствам само истината и аз казвам само истината.  И не само я каза. Той я запечати в съзнанието на всички чули я. Този невероятен човек, съхранил духът си несломен от тежестта на комунистическите окови, даде несравним пример на младите хора как с отстояване на човешкото и хуманното в условията на погубващото можем да вървим напред. От неговите думи разбрахме, че вярата в истината е разковничето и онова, което ни кара да се сражаваме с вятърни мелници. Да го правим отново и отново докато не се докоснем до нея. Дянко Марков в своя житейски опит е преживял ситуации, които са идентични на тези в които човек може да се почувства смазан, изгубен и лишен от всяка възможност да излезе от тях, но е оцелял. Не само физически, а и духовно благодарение на това, че е знаел кое оръжие в тази битка е по - силното. Оказа се, че усилието да се "бориш с вятърни мелници" не е пропиляно време когато познаваш точното оръжие и не губиш вярата, че ще победиш.
Поради дълбоко вкоренилото се комунистическо минало и в нашето настояще държавата ни се намира на икономическото дъно, е убеден Дянко Марков и той смята, че ситуацията е аналогична с най - тежките кризи преживял в житейския си път. А неговите думи се потвърждават от събитията с една банка в България и недвусмисленото свързване на нейното разграбване и крах със сруктури от бившата Държавна сигурност.

С това оръжие се стига до истината. Истината и отварянето на цялата страница на комунистическия мракобеснически режим иска и д-р Андрей Ковачев. Само така, според него, можем да продължим на чисто и напред към обществено - политически просперитет. На този етап колкото и недостижимо да изглежда това негово послание то провокира наченки на промяна. Постоянството в търсенето на истината прави малки, но сигурни стъпки към нея. Понякога рискът е голям защото разгневяваме звяра, но каузата си струва. Това е кауза в полза на бъдещите поколения и д-р Ковачев я поддържа в статус "активен".

Президентът на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол, по време на последното си посещение в България попита една журналистка дали знае кой политик е добър. В отговор на този свой въпрос той уточни, че добър е оня политик, който работи за бъдещето на младите хора, а не за бъдещите избори. Горе - долу в този контекст премина и един разговор между мен и д-р Андрей Ковачев. А младите хора, които евродепутатът беше поканил се отличаваха със своята изключителна интелигентност и желание за промяна в държавата ни. Бях приятно изненадана от темите на разговор които отваряха по време на свободна дискусия. Те бяха информирани за значението на Закон за лустрацията и акцента падаше върху въпроса защо още нямаме приет такъв. Обсъждаха и ползата от Закон за лобизма и то доста компетентно. Някои от тях вече бяха изчели доста литература свързана с вредното влияние на остатъците от комунизма в днешно време и споделяха, че са изненадани от това, че в учебниците по история не са прочели много от фактите, които са им станали известни от странична литература.

Неговата инициатива „Изстраданата европейска мечта на България“ –  инициатива с поредица от посветени на антикомунистическата съпротива в България събития е започнала още в предишния Европарламент от него и чудесния му екип от млади сътрудници.  Тя със сигурност ще продължи и със сигурност ще доведе до добри резултати поради простата причина, че се провежда с много ентусиазъм и искрено желание.

Много жалко ще бъде, обаче, ако депутатите ни в народното събрание не вземат под сериозно внимание посланията от събитията на европейския форум и похабят полезната енергия от тях.
Конституирано по този начин днешното управление е способно да обърне нещата така, че дебатите свързани с комунистическото ни минало и неговото осветляване да не изглеждат като "преливане от пусто в празно". Адекватната реакция ще покрие много от очакванията на българското общество.

Oт 2011 г. д-р Андрей Ковачев подпомага интернет сайт, който се разви като един от най-сериозните източници на информация за изследване на бившата "Държавна сигурност" и комунизма в България.  Видео от събитието може да видите ТУК.

Новините от днес и със задна дата