четвъртък, 26 септември 2019 г.

За Т.Дончев илюзия било, че асфалтът противопоставя хляба

Неделя, 9 Ноември, 2014 12:00:43  Автор - Катя Стоянова, BurgasNovinite.BG

Думата дума отваря. Та  твърде непремерените заключения на Томислав Дончев- "Илюзия е, че асфалтът противопоставя хляба" в ефира на Нова Тв ме провокират да си кажа и аз  моята.

Много от мислещите в тази държава си дават сметка, че предходното правителство не бе свалено от протестите и "страхът" на Б. Борисов, че ще има "кръв по паважа". Това си беше стратегически ход свързан с друг страх. Страхът, че кредитът на обществено доверие ще бъде изчерпан безвъзвратно, не поради извършени тежки реформи в българските институции, защото такива почти нямаше, а поради твърдо поддържаната формула - "Като няма хляб, яжте асфалт" и водене на политики лишени от всякаква логика и баланс.

Предходното правителство на Борисов си подаде оставката, защото цял мандат означаваше напълно изчерпан кредит на доверие и вероятно връщане в парламента, но с брой на депутати една четвърт от настоящия им. Ходът им носи и положителен заряд защото без него щеше да настъпи и драстична, неуправляема политическа криза.

Но, от думите на Т. Дончев може да се съди, че очевидно тези хора не са си направили необходимия анализ на предходните политики. Защото твърдението, за илюзията, че асфалтът не се противопоставял на хляба означава, че те нямат никакво намерение да търсят някакъв баланс в приоритетите си. Заученото и постоянно артикулирано твърдение, че единственият шанс да имаме растяща икономика е да имаме инфраструктура се опровергава от това, че изобщо не се наблюдава растяща икономика в резултат на довършената магистрала "Тракия".  А дали ще има растяща икономика е в зависимост от комплекс от условия, които за тях явно нямат значение след като залагат само на едно.

Когато говорим за подобряване на жизнения стандарт на хората не е задължително да го обвързваме с егалитарни социални политики, а преференции за малкия и среден бизнес, както и данъчна политика, която да осигурява повече работни места. Трябва да се помисли за предприемчивите хора, които искат да се справят сами, но един свободнопрактикуващ с някаква професия в България е по презумпция унищожаван защото трябва да се осигурява върху пари, които не е спечелил и предприемайки нещо се оказва, че трябва да даде на държавата цялата си печалба. Да не забравяме, че по времето на предходното правителство на Б. Борисов загинаха хиляди фирми, поради лоши практики провеждани от правителството му спрямо тях. Излишно е да ги изреждам, всички заинтересовани знаят за какво става въпрос.

Обобщавайки искам да напомня на г-н Дончев, че има и една друга сентенция, че който се храни с илюзии все гладен стои.
Простете се с илюзиите си, че можете да продължавате подценявайки социалния статус на българите защото ви се пише да стоите гладни за власт и то за дълго. Търпимостта ни е изчерпана преди доста време и този път ще ви накараме да си тръгнете завинаги, а не защото на вас ви е удобно да го направите. Пуснахме ви във властта и ви дадохме втори шанс, за да поправите грешките си, а не да ги продължите. Искаме истинска дясна политика със всички предполагащи възход на частната инициатива предпоставки. Преценили сме, че го можете и го очакваме от вас.

Новините от днес и със задна дата