понеделник, 23 септември 2019 г.

Българските футболисти, които оставиха следа в чужбина

Четвъртък, 29 Март, 2018 18:50:41

Risultati immagini per български футболисти''Fulham v WBA'' - Nick via Flickr (CC BY 2.0)
България е раждала и ще продължава да ражда изобилие от футболни таланти. През годините редица български играчи пробваха късмета си в чужбина, като някои от тях пожънаха забележителни успехи. За съжаление само няколко родни представители могат да се похвалят с наистина успешни кариери в най-големите първенства на Стария континент. Ето кои са те:

Любослав Пенев
Любо Пенев е един от най-разпознаваемите български футболисти. Той прави дебют за ЦСКА на 14 септември 1985 г. и забива 80 попадения в 101 мача с червения екип. През 1989 г. осъществява трансфер във Валенсия.
В Испания освен за "Лос че'', Пенев се състезава още за Атлетико Мадрид, Компостела и Селта Виго. Най-успешния му сезон е 1995/96, когато печели титлата и Купата на Испания с Атлетико и става голмайстор на тима. "Ел Голеадор'' е единственият роден представител с хеттрик във вратата на Реал Мадрид - с екипа на Селта през сезон 1998/99.

Йордан Лечков
Данчо Лечков е един от големите герои на България в похода към четвъртото място на Световните финали в САЩ през 1994 г. Българският запалянко трудно ще забрави вълнението и емоциите след победното му попадение за успеха с 2:1 над Германия в 1/4-финалите.
Лечков е шампион на България с ЦСКА през 1992 г. Същата година той е привлечен от германския Хамбургер. Бившият халф преминава и през френския шампионат, където защитава интересите на Олимпик Марсилия, а последната му международна спирка е турския Бешикташ.
За националния тим Лечков има 45 мача и пет гола.

Емил Костадинов
Емо Костадинов е известен предимно с прозвището "Екзекутора на петлите" заради двата си решаващи гола срещу Франция през 1993 г. (2:1), осигурили визи на националите за САЩ '94.
Славната кариера на Костадинов започва от ЦСКА и преминава през Порто, Депортиво Ла Коруня, Байерн Мюнхен, Фенербахче, Тигрес и Майнц 05. Бившият стрелец е трикратен първенец на Португалия с Порто, а с фланелката на Байерн завоюва Купата на УЕФА през 1996 г.
Костадинов е участник на две Световни първенства (1994 и 1998) и има 70 изиграни мача за България, в които е вкарал 26 гола.


Мартин Петров
След две години с екипа на ЦСКА, родният шампионат става тесен за Мартин Петров и през 1999 г. той парафира със Сервет (Женева). В същата година той ликува с шампионската титла на Швейцария, а през 2001 г. печели Купата на страната.
През 2001 г. Петров е закупен от Волфсбург, като през сезон 2004/05 става голмайстор на тима с 12 попадения, а феновете го избират за най-добър играч. В периода 2005-2007 г. Мартин е част от Атлетико Мадрид, като в Испания играе още за Еспаньол.
През 2007 г. Петров се присъединява към Ман Сити, където се задържа три сезона. На Острова той е бил и част от тима на Болтън Уондърърс.

Стилян Петров
Стилян Петров е родом от Монтана, а в родния елит освен за местния едноименен отбор, е играл още за ЦСКА. Между 1999 и 2006 г. той успешно представлява шотландския гранд Селтик, записвайки 234 мача и 60 гола.
През 2006 г. несломимият полузащитник подписва с Астън Вила, за който изиграва 185 мача и в продължение на няколко сезона носи капитанската лента. Стенли обявява оттеглянето си от футбола през 2013 г. заради заболяване от левкемия, от което за щастие, вече е напълно излекуван.

Димитър Бербатов
С изявите си в последното десетилетие Димитър Бербатов се превърна в един от най-важните футболни посланици на България по света. Талантът от Благоевград е избиран седем пъти за Футболист номер едно на страната. Той е топ реализатор в историята на националния отбор на България с 48 точни попадения.
Първия стъпки в мъжкия футбол Бербо прави през 1999 г. с фланелката ЦСКА. Нападателят не успява да стане шампион с "армейците", но ще стиска палци на бившия си тим да се пребори за отличието през тази кампания. Съдейки по https://extra.bet365.com/news/bg/Football/pyrva-liga, ЦСКА е с най-големи шансове да спре доминацията на Лудогорец по родните ширини.
В чужбина Бербатов е бил част от Байер Леверкузен, Тотнъм, Манчестър Юнайтед, Фулъм, Монако, ПАОК и Керала Бластърс. Той е двукратен шампион на Англия с Ман Юнайтед, а през сезон 2010/11 става първият българин, заслужил "Златна обувка" за топ реализатор на английското първенство.

Христо Стоичков
Каквото и да се каже за състезателната кариера на "Камата", ще бъде малко. Той е трикратен първенец на България с ЦСКА и петкратен шампион на Испания с Барселона, като в кариерата си има общо 29 трофея.
Стоичков е футболистът, прославил до най-голяма степен името на България по света. Несравнимият му талант и себераздаване го отвеждат в Барселона, където постига най-големите си успехи в личен и отборен план.
След акостирането си в Испания през 1990 г., Ицо бързо се превръща в един от любимците на "Камп Ноу". Две години по-късно той вдъхновява "каталунците" за исторически първи триумф в турнира КЕШ (днешната Шампионска лига).
През 1994 г. Стоичков става голмайстор на Световното в САЩ с шест точни попадения, а по-късно е удостоен с най-престижната индивидуална награда в света на футбола - "Златната топка".
Международната кариера на Стоичков включва още начинания в Ал-Насър, Кашива Рейсол, Чикаго Файър и Ди Си Юнайтед. Той окача "обувките на пирона" през 2003.
За националния отбор на България легендарният левичар има 83 участия и 37 точни попадения.

Новините от днес и със задна дата