четвъртък, 11 април 2024 г.

Определиха сумата за великденска надбавка към пенсиите

 istock 

Бюджетната комисия в парламента гласува на второ четене промени в бюджета на Държавното обществено осигуряване, съобщи "Фокус". 

С промените се предвиждат разходи за великденски добавки за пенсионерите.

Депутатите в комисията взеха решение надбавки да получат всички пенсионери, които се намират под прага на бедността, която да бъде в размер на 100 лева. 

Първоначалното предложение на ПГ на ГЕРБ-СДС и ДПС бе само пенсионерите под линията на бедност да получат надбавка от 75 лева. Впоследствие постъпиха предложения от "Възраждане" и БСП, които целяха разширяването обхвата на мярката. 

От "Възраждане" искаха всички пенсионери да получат по 100 лева за Великден, докато от БСП поискаха пенсионерите под линията на бедност да получат по 100 лева, а останалите 50 лева.

От БСП Румен Гечев заяви, че от гледна точка на социалната справедливост били предложили 50 лева и за пенсионерите, които са над линията на бедност.   

Председателят на комисията Йордан Цонев обясни, че от преизпълнение на вноските НОИ ще може да се справи с помощта. За нея ще са необходими около 54 млн. лева. За другата част от мярката (бел. от ред. - която засяга всички пенсионери) налага трансфер от големия бюджет, а към този момент нямало яснота дали ще може да бъде извършен. 

Очаква се окончателните текстове да бъдат гласувани в петък на второ четене.

Новините от днес и със задна дата