събота, 27 април 2024 г.

Над 200 ученици от страната ще се състезават в Националната олимпиада по информационни технологии в Бургас

 Над 200 ученици от страната ще се състезават в Националната олимпиада по информационни технологии в Бургас

Над 200 ученици и 100 преподаватели от 32 града в страната пристигнаха в Бургас, за да участват във финалния кръг на 21-та Национална олимпиада по информационни технологии – НОИТ. Негов домакин е Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации. Тази вечер форумът бе официално открит в в зала „Черноморие“ на Международния конгресен център.

„Бъдете вдъхновени и смели! Нека творческото ви въображение в следващите два дни бъде подплатено с вече изградените от вас дигитални умения, за да аргументирате и защитите най-добре проектите, които сте създали. Забавлявайте се и създавайте нови приятелства! Успех на всички!“, сподели зам.-кметът по образование, здравеопазване, социални дейности и младежки политики Михаил Ненов и връчи поздравителен адрес от кмета Димитър Николов.

Поздрави отправи началникът на Регионално управление по образование в Бургас Петя Петрова. „Този букет от таланти тук в залата не знае граници. Благодаря на всички ученици, но и на техните преподаватели, които изграждат тези млади таланти“.

До финалния кръг на олимпиадата стигнаха общо 42 бургаски ученици. С най-много класирани на финал бургаски проекти – 11 са учениците от ППМГ „Акад. Никола Обрешков“, следвани от ОУ „Александър Георгиев - Коджакафалията“ с 6, ПГКПИ – 5 и ПГЕЕ „Константин Фотинов“ – 1.

„Особено ми е приятно да бъде днес в Бургас, където имам много приятели сред преподавателите в училищата и университетите. Не е толкова важно дали ще бъдете втори или трети, важното е, че сте тук и ще имате много нови приятелства, които ще ви останат за цял живот“, заяви проф. д-р Красен Стефанов – председател на Националното жури по оценяване на олимпиадата.

Поздрави отправи и Димитрина Тодорова - „Ние се радваме, че олимпиадата за първи път е в нашия град. Утре, вие ще се състезавате на мястото, където се развива нашата технологична общност – в Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации“.

Откриването започна с акробатично изпълнение на ученици от СУ „Епископ Константин Преславски“, а за музикалната атмосфера на вечерта се погрижиха учениците от НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ и Ния Стоянова от вокален ансамбъл „Фортисимо“ с диригент Милена Добрева.

На откриването на Националната олимпиада по информационни технологии присъстваха още Ралица Войнова – представител на Министерството на образованието и науката, проф. д-р Радостин Долчинков - декан на Центъра по информатика и технически науки в БСУ, доц. Д-р Камен Сейменлийски – зам.-декан декан на Центъра по информатика и технически науки в БСУ и Димитринка Стоянова – експерт по математически науки в РУО-Бургас.

Тестът и защитата на проектите ще бъде на 27 април в Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации. Всички класирани участници ще се състезават в 7 направления и 3 възрастови групи. Финалният кръг включва два етапа – тест и защита на проект. Общата оценка се получава след сумиране на оценките от двата етапа, като оценките се поставят от Национално жури, което изготвя и крайното класиране. На следващия ден, 28 април, ще бъдат обявени резултатите от 10.00 часа в Културен център „Морско казино“.

Националната олимпиада по информационни технологии се организира от Министерството на образованието и науката с подкрепата на Регионално управление на образованието-Бургас, Община Бургас и Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации.

Новините от днес и със задна дата