сряда, 13 март 2024 г.

Предадоха на съд сириеца Омар, прегазил с автобус бургаските полицаи

 Омар Аднан 

                    Снимка: "Булфото"

Година и половина след инцидента, при който загинаха двамата бургаски полицаи, чийто автомобил беше блъснат от автобус, пълен с мигранти, Окръжната прокуратура в Бургас внесе обвинителния акт в съда.

Обвиняем по делото за умишлено причиняване на смърт на държавните служители е сирийският гражданин Омар Аднан. Той е обвинен за това, че при управление на пътнически автобус е нарушил правилата за движение по пътищата, в резултат от което е предизвикал пътнотранспортно произшествие с полицейски автомобил, като по този начин умишлено е причинил смъртта на двама полицейски служители, намиращи се в автомобила, съобщиха от държавното обвинение.

Инцидентът стана в ранните часове на 25 август 2022 г. на едно от най-оживените кръгови кръстовища в Бургас "Трапезица". По време на разследването бе установено, че обвиняемият е управлявал пътнически автобус, в който е имало още 48 чужди граждани, нелегално преминали границата на страната ни с Турция. Общо 47 от тях са се качили в автобуса на 24 август в район на Малко Търново, припомня БТА.

В деня на инцидента превозното средство се е движило в посока Бургас като по пътя си обвиняемият не се е подчинил на два сигнала, подадени със "стоп" палка от граничните власти в Малко Търново и областния център. Едва след навлизане на автобуса в Бургас служителите от "Гранична полиция", които са преследвали автобуса, са се свързали с колегите си от полицията.

Първи на сигнала се отзовават загиналите полицейски служители, които стигат до кръстовище "Трапезица" - там се е предполагало, че автобусът може да бъде спрян след "засечка" с полицейска кола. Вместо да спре тежката машината обаче Аднан е продължил да управлява превозното средство и след навлизане в кръговото кръстовище, блъскайки спрения в него автомобил на МВР. Предстои Окръжен съд - Бургас да насрочи дата на първото заседание по делото.

През април миналата година Аднан бе осъден на четири години и 10 месеца затвор по обвинение за каналджийството на 47 нелегални мигранти, превозвани с автобуса. Тогава стана известно, че за смъртта на двамата служители на МВР е образувано отделно производство. 

Съучастниците на сириеца също получиха присъди - Абдула Абдулах беше осъден на четири години и четири месеца затвор, а непълнолетният Ахмат Муфат - на една година и 10 месеца. Тримата признаха вината си, а процесът срещу тях премина по реда на съкратената процедура.

Новините от днес и със задна дата