вторник, 9 януари 2024 г.

Опасно време: Жълт код за леден ден и силен вятър за цялата страна издаде НИМХ

 НОВА ПОРЦИЯ ЗИМА: Обявиха жълт код за поледици в четири области - България  - Телеграф 

Жълт код за леден ден и за силен вятър за цялата страна издаде Националният институт по метеорология и хидрология, предава БТА.

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде за днес предупреждение от първа степен - жълт код, за леден ден в цялата страна.

В 11 области от източната половина на страната е издадено и предупреждение от първа степен - жълт код, за силен вятър от север-североизток. Това се съобщава в картата с предупредителните кодове за опасните метеорологични явления, публикувана в сайта на НИМХ.

Днес ще се задържи облачно, валежите ще отслабнат и спират до вечерта в цялата страна. Ще духа до умерен, в източната половина от страната - силен вятър, от север-североизток. Застудяването ще продължи и към 14:00 часа в по-голямата част от страната температурите ще са между минус 5 и 0 градуса, по-ниски ще са в Североизточна България, в София температурите ще са около минус 4 градуса.

В планините ще е облачно с валежи от сняг, които още преди обяд ще отслабват, до вечерта в повечето райони и ще спрат. Ще духа силен и бурен вятър от изток-североизток, и с него ще се създават условия за виелици и навявания. Температурите ще продължат да се понижават и към 14:00 часа на височина 1200 метра ще бъдат минус 3 градуса, на 2000 метра - около минус 7 градуса.

По Черноморието ще бъде облачно. Ще има слаби валежи от сняг, на юг от Бургас - от дъжд и сняг. Ще духа силен северен вятър и с него застудяването ще продължи. Дневните температури ще са предимно между минус 6 и минус 2 градуса, малко по-високи ще са по най-южното крайбрежие.

Слънцето в София изгря тази сутрин в 7 часа и 56 минути, и ще залезе в 17 часа и 10 минути. Продължителността на деня е 9 часа и 14 минути. Фазата на луната е два дни преди новолуние, съобщават от НИМХ.

Новините от днес и със задна дата