понеделник, 7 август 2023 г.

Разбиха мрежа от сайтове със сексуално насилие над деца

  

Двегодишна глобална операция на Интерпол завърши с развиването на мрежа от уебсайтове, съдържащи материали с малтретиране на деца и предназначени да генерират печалби от реклама.

В България е задържан 34-годишен мъж и е закрит управлявания от него онлайн форум, улеснявал достъпа до хиляди файлове, изобразяващи тежко сексуално насилие над деца, съобщиха от МВР. 

В хода на съвместните действия по операцията, наречена Narsil, страните членки са работили с базата данни Worst of List на Интерпол (IWOL) и са споделяли разузнавателни данни с оглед откриване на заподозрените и координиране на арестите, допълват от вътрешното министерство. 

В един от случаите брат и сестра, и двамата в началото на 30-те си години, са арестувани в резултат на цифрови улики от IWOL и разузнавателни данни, предоставени от глобалната полицейска общност и насочващи следователите към заподозрените в Аржентина.

Българските правоохранителни органи, съвместно с прокуратурата, са идентифицирали и задържали 34-годишен мъж, управлявал онлайн форум от 2020 г. Полицията е закрила форума, за който се смята, че е улеснявал достъпа до хиляди файлове, изобразяващи тежко сексуално насилие над деца. След ареста продължават действията за установяване на ползватели на форума. 

В рамките на руския етап от операция Narsil полицейските власти са арестували двама 24-годишни за производство и онлайн разпространение на материали, изобразяващи сексуално насилие над непълнолетни.

С подкрепата на отдела за разследване към Департамента за вътрешна сигурност на САЩ, тайландската полиция арестува 45-годишен тайландски гражданин за притежание и онлайн разпространение на материали със сексуално малтретиране на деца. 

Narsil е една от първите операции на Интерпол, фокусирана върху идентифицирането, локализирането и задържането на хора, получаващи рекламни приходи от посетители на уебсайтове, които се интересуват от разглеждане на съдържание със сексуално насилие над деца, уточняват от МВР.

Новините от днес и със задна дата