сряда, 2 август 2023 г.

Единият близнак видял убийството на "приятеля си Димитър", вътрешният министър иска оставки

  

                           Снимка: БТА

Районният съд в Пловдив остави в ареста 19-годишните братя близнаци Валентин и Борислав Динкови, които бяха привлечени като обвиняеми в лично укривателство и подпомагане на сочения за убиец на 24-годишния Димитър Малинов - Рангел Бизюрев. 

Пред съда Борислав Динков призна, че е бил свидетел на престъплението. "Бях свидетел на убийството на моя приятел Димитър Малинов. Искрено съжалявам", каза той и поиска да бъде пуснат на свобода. Думите му предизвикаха голямо възмущение сред присъстващите в залата. "Да го беше защитил. Негов приятел си, как е възможно", извика братовчедка на убития Димитър. 

Другият брат Валентин Динков също призна пред съда, че с жертвата са били приятели и че много съжалявал.

По време на заседанието адвокатът на братята - Светлана Званчева, поиска делото да се гледа при "закрити врата" и посочи, че двамата и за миг не се били укривали, но съдът отказа с мотив за прозрачност.

"Анализът на доказателствата сочи, че съществува реална опасност двамата да се укрият или да извършат ново престъпление, ако бъдат оставени на свобода", пледира прокурорът Димитър Костов. Той определи Динкови като личности с висока обществена опасност и поиска най-тежката мярка. 

Според съда събраните до момента доказателства са достатъчни да се направи обосновано предположение, че именно 20-годишните братя са извършители на престъплението. В решението си съдът посочи, че няма данни те да се укрият, но може да извършат друго престъпление.

При извършването на престъплението са проявили упоритост, не са сигнализирали органите на реда, опитали са да прикрият престъплението си и са напуснали дома си, което ги превръща в лица с повишена обществена опасност, е записано в мотивите на магистратите. Липсват данни за изградена ценностна система и критичност, както и за преценка за добро и зло, посочи съдът в определението си.

Към настоящия момент доказателствата по делото сочат, че близнаците не са участвали в умъртвяването на пострадалия, но текат активни дейности по разследването, каза още прокурор Димитър Костов. Той уточни, че ако лицата не са участвали в умъртвяването правната квалификация е за "лично укривателство".

Съдебно-медицинската експертиза по досъдебното производството на Окръжна прокуратура - Пловдив за убийството, посочва че двамата нямат видими наранявания по тялото, което според адвоката му говори, че същите нямат участие в престъплението.

Определението на Районния съд може да бъде обжалвано. 

Още преди да започне гледането на мярката пред съда се събраха граждани на Цалапица, които предупредиха: "Ако пловдивският съд пусне Валентин и Борислав Динкови, ние ще ги чакаме отвън". Братята бяха посрещнати с викове "Убийци", "Гробари", "Ще ви изтръгнем езика" и др. "Дано този съд да е справедлив и до гроб да ви заровим", провикна се жена пред съдебната зала, докато охраната вкарваше Валентин и Борислав Динкови вътре. 

Сред събралите се бе и майката на убития Димитър Малинов - Атанаска Бакалова, която виждайки близнаците, се разплака. "Не е само личното укривателство, близнаците имат и съучастие. Те са закарали на мястото кирки и лопати, за да бъде заровен синът ми. Не искам повече да има майки като мен. Аз няма да върна сина си, но нека да няма повече майки, които да минават през това", каза през сълзи жената.

Събралите се пред Съдебната палата в Пловдив носеха плакати "Справедливост за Димитър" и поискаха ефективни присъди за близнаците. Протестиращите не са съгласни с повдигнатото обвинение, защото според тях те са не помагачи, а съучастници и заслужават доживотни присъди. 

"Докога ще има всеки ден убийства? Ако бяха умъртвили политик, веднага щяха да открият извършителя", коментираха протестиращите. Те искат доживотна присъда и за сочения за извършител Рангел Бизюрев. Все още няма информация за него, като той е издирван с европейска заповед за арест. Смята се, че дни след престъплението той е напуснал страната с предварително купен самолетен билет.

Довечера отново ще има протест в Цалапица, като началото му е обявено за 19 ч. на кръговото на стария път Пловдив - Пазарджик. Утре близки и приятели на семейството ще се съберат и пред Районното управление в Стамболийски, за да поискат оставката на ръководството, тъй като смятат, че разследването не се е водило пълноценно. 

И вчера също жители на Цалапица, за трета поредна вечер, се събраха на протест, с искане за бързо разследване на убийството на 24-годишния мъж, като блокираха отбивката към магистрала "Тракия" и опънаха транспаранти с искане за справедлива присъда. Преди това с едноминутно мълчание почетоха паметта на Димитър. 

Двамата близнаци бяха задържани в понеделник и привлечени като обвиняеми за укривателство. Според обвинението един от близнаците е осигурил лопати и кирка за заравянето на тялото, после двамата са го затрупали със строителни отпадъци, а единият е откарал извършителя на убийството с колата на баща им.

До момента е известно, че смъртта на 24-годишния Димитър е настъпила в резултат на тежък побой, който му е бил нанесен на 20 юли около 22:30 часа. Тялото му бе намерено заровено на около километър от мястото, на което последно е бил видян.

Междувременно министърът на вътрешните работи Калин Стоянов поиска оставките на директора на Областната дирекция на полицията в Пловдив - старши комисар Васил Костадинов, както и на началника на Районното управление в Стамболийски - главен инспектор Ангел Керпиев. Поводът е създалото се напрежение във връзка с действията на полицията след извършено убийство, както и пропуски в работата досега. Разпоредена е проверка в областната дирекция, която да изясни в детайли предприетите от служителите действия.

 

Новините от днес и със задна дата