петък, 4 август 2023 г.

14-годишно момче с увреждания е детето, удавило се в социалния дом

  

Зам.-кметът по социална политика и здравеопазване на Шумен д-р Светлана Маркова е разпоредила да се направи вътрешна проверка във връзка с трагичния инцидент в Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания в шуменския квартал "Тракия", при който 14-годишно момче се удави в сглобяемия басейн в двора.

Поискани са и писмени обяснения от управителя на центъра Йордан Йорданов, съобщиха от пресцентъра на Община Шумен.

Загиналото дете е с тежка умствена изостаналост, има детска церебрална парализа и микроцефалия.

Около 10 часа тази сутрин две от големите момичета в центъра, на 24 и 27 години, заедно с детегледачката, която е била на смяна, са почиствали басейна. След като са приключили с дейността, момичетата и служителката са се прибрали в сградата и заедно с останалите деца са приготвили междинната закуска.

След като започнали да разтребват залата, установили, че момчето, което през цялото време е било в непосредствена близост до детегледачката, го няма. Вратата на изхода, който води към двора и басейна, е била заключена. Най-вероятно момчето е успяло да излезе незабелязано през някой от другите изходи. Минути по-късно в басейна го намират две от по-големите деца.

Служителката, която завежда личния състав в центъра, оказва първа помощ и прави изкуствено дишане на детето. Веднага е подаден сигнал на телефон 112 и на място пристига линейка, но медицинският екип не успява да спаси 14-годишното момче.

Предстои аутопсия за установяване на причината за смъртта.

В Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания в Шумен, 14 души персонал се грижат за 14 деца и младежи. В часа на инцидента на смяна са работили една детегледачка, един социален помощник и един служител, завеждащ личен състав, отбеляза управителят Йордан Йорданов.

Новините от днес и със задна дата