неделя, 30 юли 2023 г.

Полският премиер: Наемници на ЧВК "Вагнер" са тръгнали към Сувалкския коридор

  

Повече от сто наемници на ЧВК "Вагнер" са се придвижили към Сувалкския коридор, съобщиха полските медии, като се позоваха на полския премиер Матеуш Моравецки.

"Сега ситуацията става още по-опасна. Разполагаме с информация, че повече от 100 наемници от групата "Вагнер" са се придвижили към Сувалкския коридор край Гродно в Беларус", заяви Моравецки на пресконференция по време на посещението си в завод за бронирани машини в Гливице.

Според полския премиер случващото се е "стъпка към по-нататъшно хибридно нападение на полската територия". Моравецки обясни, че през последните години броят на опитите за нелегално преминаване на границата от територията на Беларус към Полша и други страни от ЕС се е увеличил драстично.

Моравецки предположи, че наемниците на ЧВК "Вагнер" ще се маскират като беларуски граничари и ще помагат на нелегалните мигранти да проникват на територията на Полша. Освен това Моравецки допусна, че наемниците може да започнат да проникват на полска територия под прикритието на нелегални мигранти, което ще създаде допълнителни рискове.

В същото време беларуското издание "Зеркало" отбелязва, че няма данни за придвижване на значителен брой наемници на ЧВК "Вагнер" към Гродненска област. Мониторинговата група "Беларуски гаюн" пише, че в Гродненски район, в непосредствена близост до границата с Литва и Полша, се намира полигон "Гожски", където наемниците биха могли да пристигнат за обучение с беларуските военни.

След бунта на ЧВК "Вагнер" на 23-24 юни беше обявено, че основателят на компанията Евгений Пригожин ще "замине" за Беларус. На наемниците от PMC беше предложено да се върнат у дома, да подпишат договор с руското министерство на отбраната или да последват Пригожин.

На 14 юли Министерството на отбраната на Беларус съобщава, че наемниците на "Вагнер" са пристигнали в страната. На свой ред член на "съвета на командирите" на ЧВК с повиквателен "Маркс" заяви, че в Беларус ще дойдат до десет хиляди наемници.

На 23 юли Александър Лукашенко заяви на среща с Владимир Путин в Санкт Петербург, че го "напрягат" бойците на ЧВК "Вагнер", разположени в Беларус, тъй като те искали да "отидат на екскурзия до Варшава".

Вчера стана известно, че Полша удвоява армията си от три на шест дивизии на фона на появата на наемници на ЧВК "Вагнер" в съседна Беларус. Това заяви вицепремиерът Ярослав Качински. Броят на бойците ще бъде увеличен последователно до 300 хил. души, заяви министърът на отбраната Мариуш Блашчак.

Сувалкският коридор е хипотетичен сухопътен "коридор" с дължина около 100 км, който би могъл да свърже територията на Беларус с руската Калининградска област. Понастоящем по тази територия минава границата на Полша с Литва.

НАТО го счита за най-уязвимия участък от външните граници на алианса и вероятна цел на евентуална руска агресия, тъй като завземането тази ивица на практика би отрязало балтийските държави (Литва, Латвия и Естония) от останалите членове на НАТО. Твърди се, че през 2017 г. някои генерали в НАТО са смятали, че групировката на силите на НАТО може да удържи руска агресия по Сувалкския коридор само за 36 до 60 часа.

Новините от днес и със задна дата