понеделник, 3 юли 2023 г.

Украйна провежда учения за ядрена катастрофа

  

Властите на Украйна вече нееднократно са заявявали, че Русия смята да взриви Запорожката АЕЦ. През уикенда украинският президент Володимир Зеленски повтори това твърдение, като съобщи, че руските войски са минирали електростанцията.

В понеделник украинският главнокомандващ Валерий Залужний и началникът на Генералния щаб Сергей Шаптала посетиха Ровненската АЕЦ, където се договориха с ръководството на централата и "Енергоатом" да обменят информация за планиране на действията в случай на взривяване на Запорожката АЕЦ.

Преди това бе съобщено, че експертите на международната агенция по атомна енергия (МААЕ) не виждат никакви признаци, че руската армия е минирала ЗАЕЦ. Това заяви ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси. Той обаче допълни, че експертите все още не са получили достъп до някои части на централата и все още има нужда от проверка на някои машинни отделения и охладителни системи.

Миналата седмица Службата за сигурност на Украйна заяви, че Русия е минирала електроцентралата и планира терористична атака там. Москва отхвърля тези твърдения.

Същевременно се появиха съобщения, че жителите на украинския град Томаковка, в близост до Запорожката АЕЦ, се подготвят за потенциална катастрофа. Централата е спряна от септември 2022 г. и рискува да аварира, ако водата в охлаждащото езеро свърши, което може да доведе до сценарий, подобен на този във Фукушима. Украинските власти проведоха учения, за да се подготвят за авария, включително евакуация, затваряне на пътища и създаване на контролни пунктове за радиация. МААЕ извърши извънредна проверка на централата и установи, че в охлаждащия басейн има достатъчно вода за "много седмици". Ако в централата се случи авария, радиационният облак ще се разпространи в Украйна и други държави, граничещи с Черно море. Жителите на Томаковка се подготвят за най-лошото, като събират хранителни запаси, йодни таблетки и създават убежища в случай на радиоактивно замърсяване, пише в. "Вашингтон Пост".

На фона на опасенията, че Русия може да взриви атомната електроцентрала в Запорожие, Украйна провежда учения, за да подготви службите за спешна помощ как да се справят с потенциална радиоактивна катастрофа, съобщава Ей Би Си Нюз в репортаж от мястото на учението в град Запорожие тази седмица, на около 50 км от централата, където пожарникари със спецекипировка са симулирали обеззаразяване на хора от радиация по време на евакуация, сканиране на цивилни с Гайгерови броячи, докато слизат от автобуси, събличане на някои цивилни и обливане с вода, докато лежат на носилки.

Украинските официални лица отправят все по-страшни предупреждения около ядрената централа, която Русия е окупирала от началото на войната, припомня Ей Би Си Нюз. Тази седмица началникът на военното разузнаване на Украйна Кирил Буданов заяви, че Русия вече е приключила с подготовката за евентуално взривяване на централата, ако реши.

Буданов заяви пред списание The New Statesman, че руските войски са минирали охлаждащите басейни на централата с експлозиви, които, а ако бъдат те унищожени, могат да доведат до разтопяване на реакторите. Той каза също, че Русия е поставила натоварени с експлозиви превозни средства в четири от шестте енергоблока на централата.

Първият заместник-министър на енергетиката на Украйна Юрий Власенко заяви пред репортери по време на ученията, че в най-лошия случай може да се наложи евакуация на 138 000 души само от Запорожие. По думите му още около 300 000 души може да се наложи да бъдат евакуирани от четири други региона.

Подобни учения бяха проведени и миналата година, припомни Власенко.

Засега Съединените щати не са се присъединили към предупрежденията на Украйна за централата, като миналата седмица Белият дом заяви, че следи отблизо ситуацията, но досега не е видял признаци, че заплахата е "непосредствена".

Украинските пожарникари, участвали в учението, са заявили пред Ей Би Си, че смятат, че рискът Русия да саботира централата е реален, но се надяват тя все пак да не го направи.

Те заявиха, че притесненията им са се задълбочили, след като миналия месец беше взривена язовирната стена на Каховската ВЕЦ. Според тях, ако Русия е била готова да предизвика бедствие от такъв мащаб, това предполага, че може да е готова да направи същото и с АЕЦ.

Русия отрича обвиненията и твърди, че Украйна подготвя атака срещу ЗАЕЦ. МААЕ и Западът твърдят, че не виждат признаци за терористична атака в централата, припомня украинското издание "Страна".

На първо място, трябва да се запитаме, ако руснаците подготвят терористичен акт в АЕЦ, какъв е смисълът от него за тях, пише изданието.

В Украйна обикновено се привеждат три аргумента.

Първият е, че Путин изнудва Украйна и западните съюзници със заплахата от терористична атака, като се опитва да ги накара да приемат руските условия за прекратяване на огъня. В момента обаче само Киев, а не Москва, говори за това, че руснаците подготвят терористична атака. Теоретично Кремъл би могъл да осъществи изнудването по непублични канали. Но ако се съди по сравнително спокойната реакция на Запада на терористичните твърдения, това е малко вероятно. Освен това, ако Путин има намерение да шантажира със заплаха от терористична атака (което не може да се изключи), тя (атаката) трябва да остане на ниво заплаха, а не на свършен факт. Ако станцията бъде взривена обаче, това едва ли ще накара Украйна и Запада да се съгласят с условията на Русия. По-вероятно е да се получи точно обратното.

Вторият аргумент е, че по този начин руснаците искат да "оправдаят" отстъплението си от Херсонска и Запорожка област. Но засега няма признаци, че Руската федерация се готви да напусне южната част на Украйна по собствено желание. За Кремъл сухопътният коридор към Крим е от стратегическо значение.

Третият и най-разпространен аргумент е, че руснаците се нуждаят от взривяването на ЗАЕЦ, за да спрат настъплението на ВСУ. Но досега не е имало атака срещу Енергодар (въпреки че от време на време се появяват слухове, че ВСУ може да тръгне към града през вече плиткото Каховско водохранилище). Но дори и да започне, за руснаците не би имало смисъл да взривяват станцията в същия момент - защото основните щети ще бъдат нанесени от собствената им армия край Енергодар.

Теоретично има само една ситуация, в която руснаците (ако приемем, че са готови да си затворят очите за екологичните щети за руската територия и Крим и за потенциално много сериозните външнополитически последици) виждат някаква причина да взривят централата. Това е пробив на руските отбранителни линии край Енергодар, което би наложило изтегляне на руските войски от града. В такъв случай руснаците, след като са изтеглили войските си, могат да взривят станцията (ако вятърът е строго на север или северозапад), за да забавят по-нататъшното настъпление на ВСУ.

Но във всеки случай, докато няма атака на ВСУ към Енергодар, руснаците нямат причина да взривяват АЕЦ, намираща се на контролирана от тях територия. Вариантът "да взривят централата и да хвърлят вината върху Украйна" едва ли е реалистичен. Както защото почти никой в света не би повярвал в това, така и заради огромните щети, които биха били нанесени на руската армия и нейната отбранителна линия.

Украйна също така няма причина да взривява АЕЦ. Тя е в обсега на артилерията на ВСУ и ракетите с далечен обсег, но масиран удар по централата, който би предизвикал мащабна авария и изтичане на радиация, няма да може да бъде прикрит, като се заяви, че е обстрелван от руснаците. Външнополитическите последици за Украйна биха били огромни. И за разлика от Русия, Киев, поради зависимостта си от чуждестранна помощ, няма да може да ги пренебрегне. Да не говорим огромните екологични щети, които ще бъдат нанесени на украинските територии. Да, основните щети ще бъдат нанесени на руските войски в Енергодар, но частите на ВСУ, разположени на контролирания от Украйна северен бряг на Каховското водохранилище, също ще пострадат от изтичането на радиация.

Британският в. "Таймс" също е посветил статия на тази тема, в която се твърди, че руският президент Владимир Путин може и да нареди взривяването на Запорожската АЕЦ, за да укрепи разклатените си позиции, според вестника.

Изданието смята че като авторитарен лидер за Путин е важно да запази образа си в очите на своите поддръжници.

Но ходът на войната, чието избухване само по себе си вече беше "огромна стратегическа грешка", и неотдавнашният опит за бунт могат да подтикнат Путин да предприеме някои радикални стъпки, смята вестникът.

"Това е опасен момент за режима на Путин и следователно момент на повишена опасност за региона. За да си възвърне благоразположението на политическата съдба, Путин може да се изкуши да ескалира войната с надеждата за бързи победи", разсъждава "Таймс".

"Армията му вече взриви стената на Каховската ВЕЦ (Русия систематично отрича това). Напълно възможно е да имат план да ударят и Запорожката АЕЦ", продължава вестникът.

Новините от днес и със задна дата