събота, 8 юли 2023 г.

Христо Алексиев: Предложихме природен газ на Украйна

  

България да продава на Украйна газ, който ще купуваме по споразумението с турската компания "Боташ". Това каза в ефира на "Тази събота" по bTV секретарят на президента по икономическите въпроси Христо Алексиев. Той участва в разговорите с Володимир Зеленски с Румен Радев.

Служебният кабинет на Радев договори доставки за следващите 13 години, а вчера премиерът акад. Денков заяви, че правителството му ще се опита да предоговори параметрите на това споразумение заради съмнения, че е неизгодно.

"Нашето предложение беше използвайки договора, който служебното правителство сключи с "Боташ" за достъп до техни терминали, тоест до терминалите за втечнен газ, да използваме това споразумение и България да снабдява през нейната газопреносна мрежа и през тази на Румъния Украйна с допълнителни количества природен газ с неруски произход", каза Христо Алексиев, съветник на президента по икономически политики.

Той добави, че големите количества в споразумението на служебния кабинет са били търговска цел и солидарност с други държави, които имат нужда да се диверсифицират, и да получават неруски газ.

Алексиев допълни, че предложението за допълнителни количества за Украйна ще се предложи на сегашния кабинет.

Медицинските хеликоптери

Алексиев коментира и медицинската помощ по въздух.

Абсолютно всичко е готово България да я има в рамките на месец или два максимум, заяви бившият служебен транспортен министър.

По думите му той не е разбрал какви са доводите на новия транспортен министър Георги Гвоздейков за медицинските хеликоптери, който казва пред bTV, че нямаме абсолютно никаква готовност да подпишем такъв договор.

Редовното правителство не е запознато какво е направено и какво не от служебното правителство, посочи Алексиев.

Христо Алексиев уточни, че има площадки за кацането на хеликоптерите, има екипажи, които да обучават българските.

Новините от днес и със задна дата