събота, 1 юли 2023 г.

Здравният министър се отказва от наема на медицински хеликоптери

  

"Ще искам прекратяване на договора за наем на двата медицински хеликоптера", обяви пред БНТ министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков.

"Въздушната медицинска помощ не се е отложила.

Има една предварителна част, свързана с наем на два хеликоптера. Още като влязохме в управлението, с министъра на транспорта Георги Гвоздейков се договорихме, че това е изключително скъпо и ненужно решение, да се ползва наем на два хеликоптера. Един летателен час е 18 000 лева", каза проф. Хинков. 

Самите хеликоптери могат да дойдат, без да е оборудвана наземната част, без да имаме достатъчно готовност за цялата логистика и без да имаме такава толкова спешна нужда да наемем два хеликоптера за известно време, преди да дойдат нашите хеликоптери, уточни той. 

"Аз съм казал категорично на министър Гвоздейков, защото това е в техния ресор, да прекъснат този договор. Не знам какви неустойки ще има, но моето мнение категорично е, че не ни трябва това. Ще спестим много пари", убеден е Хинков. "Тези два хеликоптера, които са под наем, се оказва, че не могат да летят нощем", аргументира се той.

Министърът увери, че първоначалните определени срокове за това кога България ще има собствени въздушни линейки, остават.

"Първият медицински хеликоптер ще бъде доставен до края на годината или началото на следващата. Датите и сроковете остават непроменени", обясни той.

Здравният министър посочи още, че ще положи всички усилия да напредне и работата по проекта за изграждане на специализирана детска болница в столичния квартал "Горна Баня".

"В новия бюджет има положителни тенденции и те са, че започват стъпки постепенното увеличаване на парите в извънболничната помощ. Здравната вноска няма да се увеличи, преди да се разпределят средствата в системата по един справедлив начин, защото с тези пари, с които разполагаме в момента, могат да се постигнат много неща, но те отиват в не точно правилната посока. Потребителската такса трябва да бъде символична, не източник на доход", коментира още министърът.

Новините от днес и със задна дата