петък, 28 юли 2023 г.

Бързият влак от София до Бургас закъсня с цели 9 часа

  

Бързият влак от София до Бургас, който минава през Горна Оряховица, закъсня с близо 9 часа, оплакаха се пътници. Той е тръгнал навреме от София снощи, но, вместо рано сутринта, е пристигнал в Бургас малко преди 15 часа днес.

Бързият влак е тръгнал от Централна гара в 20:10 часа вчера. На гара София - Север е спрян заради следствени действия, свързани със самоубийството на човек на релсите. Пътниците са информирани, много от тях слизат и търсят други начини за придвижване. Там влакът престоява 6 часа и 25 минути.

Към 2:00 часа през нощта влакът най-после тръгва. На гара Комунари малко преди Бургас обаче отново спира за още 130 минути поради повреда в участъка между гарите Дъскотна и Търнак. Така в крайна сметка бързият влак пристига с близо девет часа закъснение.

"9 часа закъснение. Организацията на БДЖ е отвратителна. Горещото време не сме го усетили, но напрежението беше огромно", каза Анжела Манчева от Враца.

"Дълги престои на гари, на които нямаше какво да се купи за децата, за нас. Топлина, жега", добави Ивелина Димова от Павликени.

Машинистът на влака София - Бургас, коментира пред БНТ, че като служител е пътувал нормално и твърди, че друг път случвало не им се е случвало толкова голямо закъснение.

От БДЖ се извиняват на пътниците от влака и обещават, че ще ги компенсират с билети за пътуване по произволно избран от тях маршрут. А на тези, които са се отказали от пътуването, ще бъде възстановена сумата за закупените билети.

Само ден по-рано закъснели влакове и изтървани връзки превърнаха в кошмар пътуването на хората по линията София-Варна. Четири часа се е забавил по-миналата нощ бързият влак от Варна за столицата заради аварирала товарна композиция на релсите. Освен от неспазването на графика на БДЖ, пътниците се оплакаха и от лошите условия в купетата.

Възрастни хора и семейства с малки деца останаха без превоз за Русе късно снощи, защото влакът от София за Варна се е движел със 72 минути закъснение. Връзката им в Горна Оряховица се провалила, въпреки уверението на кондуктора, че другият влак ще ги изчака.

От БДЖ обясниха, че максималното изчакване на закъснял влак е 20 минути. Така пътниците останали в чакалнята без климатик за следващия влак след два часа, но и той се движел с 40 минути закъснение.

Заради горещините влаковете се движат с ограничена скорост и трупат минимум час закъснение, потвърдиха от БДЖ.

С търпение трябва да се заредят и пътуващите през Пловдив, защото от първи август до 25 септември ще има промени заради модернизация на жп линията. Бързите влакове ще минават през Димитровград, което допълнително ще удължи пътуването до морето.

Линията Пловдив-Панагюрище ще бъде изцяло заменена с автобусен транспорт, а влаковете за Стара Загора, Варна и Карлово ще тръгват от гара Филипово.

Новините от днес и със задна дата