сряда, 28 юни 2023 г.

ДАНС започва проверка на Костадин Костадинов по нареждане на прокуратурата

  

                 Снимка: BulFoto

Софийската градска прокуратура (СГП) се самосезира по разпространена информация в медиите, че народен представител от 49-о Народно събрание евентуално е извършил престъпление против правата на гражданите, по-конкретно по чл. 162 от Наказателния кодекс.

Името на народния представител не се посочва, но се предполага, че става въпрос за лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов. От Организацията на евреите в България "Шалом" пък изразиха тревога от "засилващите се прояви на антисемитизъм и език на омраза".

По-рано днес премиерът Николай Денков и двама министри от кабинета му призоваха държавното обвинение да вземе мерки срещу "призивите за насилие на "Възраждане". В следобедните часове стана ясно, че наблюдаващият прокурор по реда на Закона за съдебната власт е възложил извършването на съвместна проверка от ДАНС и отдел "Киберпрестъпност" при Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" на МВР. 

В хода на проверката трябва да се установи дали чрез слово, печат, или чрез други средства за масова информация, чрез информационни системи или по друг начин депутатът проповядва или подбужда към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност.

Срокът за извършване на проверката е три месеца, а след това трябва да се прецени има ли достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер, за да се образува досъдебно производство. За резултатите обществеността ще бъде информирана, посочиха от пресцентъра на СГП.

Новините от днес и със задна дата