неделя, 4 юни 2023 г.

Сарафов: Ангел Христов е влязъл в България през зелена граница

 Погребението на Ангел Христов се отлага: Прокуратурата и МВР образуваха  разследвания - Webcafe.bg

По времето на Борис Велчев като главен прокурор Борислав Сарафов е ръководил екипа, разследвал дейността на братя Галеви. "Христов е влязъл в България през зелена граница", каза Сарафов пред БНР във връзка със смъртта на Ангел Христов, единия от т.нар. братя Галеви.

Заместник-главният прокурор коментира и "Барселонагейт".

"Делата за чекмеджетата и Барселона са под личния контрол на главния прокурор и когато отношенията му с Бойко Борисов се обтегнат, той задава ритъма на разследване", каза той. 

"Иван Гешев влияе пряко на вътрешното убеждение на наблюдаващите прокурори по важните дела. Тези дела, които в момента се активизират, се съгласуват лично с него. Нали не смятате, че наблюдаващите прокурори по собствена воля изведнъж са решили да се активизират и да форсират активно разследването... Сега се наблюдава активизиране на такава практика. Наблюдаваме тежко извращение и използване на институцията "прокуратура" в полза на личния интерес на Иван Гешев. Това е недопустимо и може би касае злоупотреба с права", посочи Сарафов. 

И подчерта, че отношенията му с Гешев са се влошили заради разминаване - Сарафов е очаквал нормално работно и професионално ниво, докато Гешев, според него, очаквал сервилност и сляпо подчинение. 

"Когато открито на пресконференция той ме нападна, аз трябваше да се защитя по някакъв начин. Очевидно има негативно отношение към мен, което тогава извади на показ. Откакто се разбра, че ще има механизъм за контрол и разследване на главния прокурор, отношенията между Гешев и политическата класа се нагнетиха", обясни Сарафов. 

Meждувременно кметицата на село Ресилово Мариана Доцина, заяви пред БНТ, че никога досега не е виждала никой от братя Галеви и е разбрала от медиите за смъртта на Ангел Христов.

Тя каза още, че не е издавала удостоверение за смърт на Ангел Христов.

За момента органите на МВР са поискали от нея единствено информация за местоположението на имота му.

Христов, който е с влязла в сила присъда и се издирва с червена бюлетина от Интерпол, почина вчера в къщата си в Ресилово, след като много години се намираше извън България.

Разследването за това как и кога той е пристигнал у нас и защо не е арестуван, след като е влязъл на територията на страната продължава.

Новините от днес и със задна дата