неделя, 11 юни 2023 г.

Украинската армия съобщи за първо превзето селище от началото на контранастъплението си

  

Въоръжените сили на Украйна съобщиха днес, че са превзели село Благодатне в югоизточната част на страната. Това е първото отвоювано селище, за което съобщава Украйна от началото на офанзивата си срещу руските войски, предаде Франс прес и БТА.

"Славните воини на 68-а бригада... освободиха местността Благодатне", заявиха във "Фейсбук" украинските сухопътни войски. Към съобщението има видео, на което войници поставят украинското знаме на разрушена сграда.

Отбелязва се, че в селото са живели 1000 души преди войната.

"Виждаме първите резултати от контранастъпателните действия", заяви в телевизионен ефир украинският военен говорител Валерий Шершен. Той каза, че селото е на границата между Донецка и Запорожка облст, на няколко километра на юг от контролираното от Киев село Велика Новосилка.

Междувременно Евгений Пригожин каза днес, че бойците му от "Вагнер" няма да подпишат никакъв договор с министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу. Така той публично отхвърли опита на министерството на отбраната да подчини неговата частна военна компания, предаде Ройтерс.

Основателят на "Вагнер" Евгений Пригожин неведнъж е обвинявал руското военно ръководство в "предателство", тъй като според него те не успяват да водят правилно войната в Украйна.

Нито Шойгу, нито началникът на генералния щаб Валерий Герасимов не са коментирали публично обидите от страна на Пригожин, чиито сили през май превзеха украинския град Бахмут след битка, в която загинаха десетки хиляди души.

Министерството на отбраната заяви вчера, че Шойгу е наредил на всички "доброволчески отряди" да подпишат договори с неговото министерство до края на месеца - стъпка, която според него ще повиши ефективността на руската армия.

Пригожин и наемниците му от "Вагнер" се прочуха с дестабилизирането според Съединените щати на държави в Африка, ограбването на природните им ресурси и с намесата в президентските избори в САЩ през 2016 г. Той заяви, че САЩ са дестабилизирали толкова много държави по света, че Вашингтон няма моралното право да прави подобни изявления.

Пригожин заяви, че "Вагнер" е напълно подчинен на интересите на Русия, но че високоефективната му управленска структура ще пострада, ако се подчинява на Шойгу.

"Шойгу не може да ръководи правилно военни формации", каза Пригожин и допълни, че "Вагнер" координира действията си в Украйна с генерал Сергей Суровикин, когото руските медии нарекоха "генерал Армагедон".

Пригожин заяви, че заради отказа му да се подчини на заповедта министерството би могло да спре доставките за "Вагнер".

"Това, което ще се случи след тази заповед, е да спрат да ни снабдяват с оръжия и боеприпаси. Ще се разберем, както се казва", заяви Пригожин. "Когато обаче стане напечено, ще дотичат при нас и ще ни дадат оръжия и боеприпаси и ще молят да им помогнем."

Днес Русия и Украйна си размениха близо 200 военнопленници

Русия и Украйна обявиха едновременно връщането на близо 100 войници от всяка страна, предаде Ройтерс.

Министерството на отбраната на Русия съобщи днес в публикация в приложението за съобщения Телеграм, че 94 руснаци, намиращи се в украински плен, са били освободени след преговори и ще бъдат отведени в медицинско заведение, където ще бъдат прегледани.

Ръководителят на президентската администрация на Украйна Андрий Ермак заяви, че са върнати 95 украински военнослужещи, включително някои ранени. Сред тях има членове на националната гвардия и граничари.

Ермак каза, че освободените са участвали в бойни действия край град Мариупол, който миналата година беше под руска обсада в продължение на седмици, край атомната електроцентрала в Чернобил, която миналата година за кратко беше превзета от руските сили, от Змийския остров в Черно море и от Бахмут, който все още е в центъра на бойните действия в източната част на страната.

Новините от днес и със задна дата