понеделник, 26 юни 2023 г.

МОСВ предупреждава за очаквани повишения на речните нива

 

Очакват се повишения на речните нива днес и през следващите три дни, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Днес в следобедните часове се очакват краткотрайни повишения в старопланинските притоци на реките Искър, Вит, Осъм и Янтра. 

Във вторник и сряда речните нива в Дунавския басейн ще се понижават. Във вечерните часове в сряда и през нощта срещу четвъртък в резултат на валежи ще има повишения на речните нива в целия басейн. По-значителни ще са повишенията във водосбора на р. Искър над яз. Панчарево и във водосборите на р. Русенски Лом.

В четвъртък речните нива ще се понижават. 

Краткотрайни повишения на речните нива ще има днес във водосборите на южночерноморските реки. От сряда вечерта до обедните часове на следващия ден ще има повишения на речните нива в целия Черноморски басейн. 

Повишения на речните нива се очаква днес и в Източнобеломорския басейн, по-съществени във водосбора на р. Тунджа над яз. Копринка и на родопските притоци на р. Арда. Във вторник и сряда нивата на наблюдаваните реки ще се понижават. От сряда вечер до обедните часове на следващия ден, в резултат на валежи, ще има повишения на речните нива в целия басейн. 

Прогнозите за днес показват, че се очакват краткотрайни повишения на водните нива и в рилските, пиринските и родопските притоци на реките в Западнобеломорския басейн. От вторник речните нивата ще се понижават.

От МОСВ предупреждават, че в резултат на интензивни валежи има опасност от възникване на поройни наводнения от сряда вечер до четвъртък сутрин във водосбора на р. Камчия (р. Луда Камчия, р. Нейковска), както и във водосборите на реките Тунджа (р. Беленска), Марица (р. Въча - горното течение на основната река и притоците р. Читакдере, Тенесдере, р. Широколъшка, р. Триградска, р. Чайрдере), Арда (в горното течение по основната река, р. Черна река, р. Бяла река, р. Есенишка,р. Елховска, р. Текирска, р. Боровинска, р. Черешовска, р. Върбица в горното течение по основната река) и във водосбора на река Доспат (р. Осиковска). 

За днес синоптиците на Националния институт по метеорология и хридрология (НИМХ) издадоха жълт код заради обилни валежи в осем области - Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Разград, Търговище и Сливен. 

Във вторник ще е слънчево с колеблива следобедна облачност, но без валежи. В средата на седмицата ще премине още един, но по-слабо изразен, студен атмосферен фронт с локални превалявания на североизток, около планините и на места по Черноморието в по-късните часове. 

Докато хората от пострадалите от наводнения райони очакват времето да се стабилизира, започна изплащането на еднократната помощ на засегнатите от наводненията във Видинско

В Регионалната дирекция за социално подпомагане във Видин е постъпила информация за 141 домакинства, пострадали от наводненията в края на миналата седмица в областта. Първи еднократната помощ от държавата ще получат най-пострадалите, уточни пред БТА директорът на Регионалната дирекция Венцислав Боянов. 

От миналата седмица два екипа на Дирекцията ежедневно посещават пострадалите и описват щетите в региона. До 23 юни са подадени общо 75 заявления за изплащане на помощ на пострадали домакинства във Видинска област. Помощта се отпуска по настоящ адрес, допълни Боянов. 

За град Дунавци, който попада в община Видин, пострадалите обекти са 115. Посетени са 60 имота, 60 са и подадените заявления за отпускане на еднократна помощ. Одобрени за помощта са 35 заявления, за едно е отказано. 

В община Димово пострадалите обекти са 20. На девет домакинства ще бъде изплатена помощта. Шест са засегнатите имоти в няколко села от община Кула. 

Обстановката в област Видин след падналите на 16-и, 17-и и 18 юни проливни дъждове, които нанесоха сериозни щети на десетки имоти и земеделски земи, вече се нормализира. Приключило e отводняването на засегнати дворове и къщи в град Дунавци, където пострадаха най-много имоти. Сформираната общинска комисия е приключила огледа на пострадалите домакинства в града.

Техниката и наличният състав на "Пожарна безопасност и защита на населението" - Видин са оттеглени от територията на градчето. В случай на появили се подпочвени води и сигнали за повторно отводняване от община Видин уточняват, че ще реагират своевременно.

С частна техника продължава отводняването на шахти в наводнените населени места, приключили са и дейностите по изземване и загробване на удавени животни, допълват от Областната администрация във Видин.

Областната дирекция по безопасност на храните във Видин е предоставила безвъзмездно препарат за дезинфекция в засегнатите дворове.

Обявиха частично бедствено положение в Лом

"Във връзка с настъпилите наводнения и разрушения на пътната инфраструктура на територията на община Лом, вследствие проливни дъждове на 25.06. 2023 г., от 20,9 л/кв.м и с цел предотвратяване от значителни вреди на имуществото (пътна инфраструктура) по чл.48, ал.3 от ЗЗД, със заповед №РД-02-09-521/25.06.2023 г. на кмета д-р Георги Гаврилов е въведен в действиe Общинския план за защита при бедствие в частта "План за действие при наводнения", считано от 19,00 часа на 25.06.2023 г. Обявено е частично бедствено положение на територията на гр. Лом, с. Сталийска махала и с. Орсоя, считано от 19.00 часа на 25.06.2023 г. до 17.00 часа на 28.06.2023 г. Заради пропадания на пътната настилка, вследствие на поройния дъжд, четвъртокласният път Сталийска махала-Орсоя е затворен за движение. Нарушена е пътната настилка и по някои градски улици. Оценяват се щетите от бедствието и се извършват възстановителни работи", обявиха от Община Лом на своята фейсбук страница.

Новините от днес и със задна дата