четвъртък, 18 май 2023 г.

САЩ не позволяват на украински пилоти да се обучават на F-16

  

Новият стремеж на Великобритания и Холандия да предоставят на Украйна изтребители F-16 разкри най-новата разломна линия сред западните съюзници, които неведнъж са се спречквали относно изпращането на мощни военни оръжия, като отново изправиха подхождащите неохотно Съединени щати срещу някои от най-близките им европейски партньори, пише в. "Ню Йорк Таймс".

Няколко европейски съюзници са готови да предоставят своите F-16 на Украйна. Но администрацията на американския президент Джо Байдън, която трябва да одобри всяко прехвърляне на самолетите американско производство, остава неубедена, че Украйна се нуждае от скъпите самолети, които са основна част от много съвременни военни арсенали.

Скептицизмът на Вашингтон е толкова дълбок, че според високопоставен украински служител, който говори при условие за анонимност, за да обсъди откровено деликатния дипломатически въпрос, в момента на киевските пилоти дори не се разрешава да тренират на F-16, които са собственост на европейски държави.

Американското нежелание да се разреши обучението би ограничило сериозно предложената нова европейска коалиция, която да помогне на Украйна да се сдобие с F-16 и да ги експлоатира - било то в настоящия конфликт или за защита от евентуални бъдещи агресии от страна на Москва, след като Западът отклони вниманието си от 15-месечната война, пише изданието.

"Това, което е наистина важно тук, е да се даде знак на Русия, че ние като нации нямаме философски или принципни възражения да предоставим на Украйна възможности, от които тя се нуждае, в зависимост от това какво се случва на бойното поле", заяви британският министър на отбраната Бен Уолъс в сряда в Берлин. Той добави: "Белият дом решава дали иска да предостави тази технология".

Във Вашингтон високопоставен служител на САЩ заяви, че администрацията на Байдън все още не е склонна да изпрати на Украйна собствени F-16, отчасти защото многомилионната цена на самолета би погълнала твърде голяма част от вече намаляващите средства за финансиране на войната. Вместо това, каза американският служител, администрацията е по-загрижена да ускори доставката на други американски оръжия за Украйна навреме за контраофанзивата срещу Русия и че във всеки случай самолетите няма да достигнат до бойното поле поне до месеци - вероятно дълго след като тази битка е започнала.

Официалният представител на САЩ също говори при условие за анонимност, както и четирима други високопоставени западни служители във Вашингтон и Европа, които бяха интервюирани за този материал, пише "Ню Йорк Таймс".

Това няма да е първият път, в който администрацията на Байдън се противопоставя на исканията на съюзниците да изпратят по-мощно и по-сложно оръжие на Украйна. Във всеки от случаите тя в крайна сметка се обръщаше и позволяваше прехвърлянето на мощни ракетни установки HIMARS, танкове Abrams и системи за противовъздушна отбрана Patriot.

Официалният представител на САЩ не изключва възможността администрацията на Байдън да издаде лицензи за реекспорт на европейските военни, които да им позволят да прехвърлят своите F-16 на Украйна. По-късно във вторник, след като Великобритания и Холандия обявиха своята така наречена "коалиция на изтребителите", държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и холандският външен министър Вопке Хукстра разговаряха по телефона, за да обсъдят Украйна и други въпроси.

В сряда Хукстра заяви, че "все още не сме стигнали до решение" в дискусията, която друг високопоставен европейски дипломат определи като бавна и трудна.

"Когато сме готови да преминем по този мост и сме готови да съобщим това, ще го направим", каза Хукстра.

Холандия е една от четирите европейски държави, които според висшия украински служител са сигнализирали, че са готови да изпратят F-16 на Киев. Според Международния институт за стратегически изследвания, който оценява военните запаси в световен мащаб, нейният военновъздушен флот, заедно с тези на Дания и Белгия, може да осигури най-малко 125 боеспособни F-16. Норвегия, която миналата година извади от въоръжение неуточнен брой F-16, за да премине към по-модерния F-35 Joint Strike Fighter, също е готова да даде своя принос, заяви украинският служител.

Киев иска - поне засега - само между 24 и 36, казва той.

По-рано тази седмица британският министър-председател Риши Сунак заяви, че Обединеното кралство ще започне да обучава украински пилоти, започвайки от това лято, като част от план "с други страни за предоставяне на самолети F-16". Изявлението му, обгърнато в нов пакет от военна помощ, дойде по време на посещението на президента на Украйна Володимир Зеленски в Лондон.

Без изрични американски одобрения обаче обучението вероятно ще бъде ограничено до това, което висшият украински служител описа като технически език и тактически уроци, които пилотите ще получат, без да докосват F-16.

С мощния си радар, който може да открива цели на стотици километри разстояние, и модерните си ракети F-16 съдържа класифицирани и други строго ограничени системи, които Съединените щати не искат да дублират или да попадат във вражески ръце. Той е сред класовете оръжия, за които дори съюзниците трябва да получат разрешение от Пентагона за "освобождаване" само за да обсъждат технологията с външни партньори, като Украйна, заяви високопоставен служител на Министерството на отбраната.

Миналия месец Полша и Словакия заявиха, че са изпратили на Украйна повече от 20 изтребителя МиГ-29 от съветската епоха преди контраофанзивата. Но украинските лидери заявиха, че F-16 е по-добре оборудван за защита от въздушни удари и за избягване на бойните самолети на Русия.

Администрацията на Байдън често се е противопоставяла на изпращането на по-мощни оръжия на Украйна от страх Москва да не ескалира атаките си. Напоследък тази загриженост намаля, тъй като вече не е ясно как Русия би могла да ескалира повече от това, което прави, ако не разполага с ядрено оръжие.

"Предоставянето на F-16 на Украйна по-скоро ще възпре Русия, отколкото да я "провокира"," призова миналия месец външният министър на Украйна Дмитрий Кулеба. "Време е да предприемем тази стъпка."

Военният експерт на Международния институт за стратегически изследвания Дъглас Бари заяви, че би било изненадващо, ако администрацията на Байдън не е дала "поне някакво мълчаливо кимване и намигване" за одобрение на европейския план за подпомагане на закупуването на F-16 за Украйна и обучението на нейните пилоти, преди да продължи напред.

Той заяви, че изтребителите биха могли да изиграят ключова роля в защитата на Украйна, включително "да продължат да отказват на руснаците такова въздушно превъзходство, каквото те не са успели да установят". Дали изтребителите F-16 могат да бъдат използвани за атакуване на руски позиции, ще зависи от това с какви конкретни пакети оръжия западните съюзници ще се съгласят да ги оборудват.

Опитните украински пилоти на изтребители, които вече са придобили умения за управление на самолети от съветската епоха, могат да бъдат обучени да летят на F-16 "за месеци, а не за седмици, но потенциално не за много месеци", казва Бари. Но той предупреди, че всяко интензивно обучение в близко бъдеще може да отвлече пилотите от войната в момент, когато Украйна се нуждае от възможно най-голяма част от военновъздушните си сили, готови да летят.

"Очевидно е, че не искате да имате спад в способностите в разгара на войната", казва Бари.

Но украинските официални лица казват, че са по-притеснени от друг вид отклоняване - това на западната подкрепа, тъй като настъпва умора от войната и финансирането пресъхва.

Те са особено загрижени за Съединените щати, където някои републиканци, включително кандидати на президентските избори догодина, вече се питат колко повече подкрепа трябва да окаже страната.

Това може би е и в съзнанието на група от 14 демократи и републиканци в Конгреса, които в сряда призоваха президента Байдън да отблокира незабавно F-16.

"Както видяхме при първоначалното колебание на нашите съюзници да предоставят танкове на Украйна, лидерството на САЩ е от решаващо значение за осигуряването на Киев на допълнителни ресурси и нови способности", пишат законодателите в писмо до Белия дом, което е координирано от представителя Джаред Голдън, демократ от Мейн.

"Предоставянето на изтребители F-16 на Украйна е от съществено значение за ефективното приключване на тази война при справедливи условия", пишат те.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата