вторник, 23 май 2023 г.

ГЕРБ отговориха на прокуратурата за имунитета на Добрев / видео

  

Делян Добре обяви, че няма никакви притеснения да даде имунитета си. Докато съдебната реформа не приключи обаче, ГЕРБ няма да подкрепи свалянето на имунитета на когото и да било в Народното събрание. Това обявиха на брифинг в централата на партията Даниел Митов и Делян Добрев, които бяха придружени от съпартийците си Томислав Дончев и Деница Сачева. 

С две изявления от партийната централа в рамките на час дойде и отговорът от страна на ГЕРБ на предложението на Софийската градска прокуратура главният прокурор да поиска депутатския имунитет на Добрев заради щети за 4,5 млн. лева от АЕЦ "Белене". Според СГП има твърдения, че те са настъпили вследствие на това, че като министър на енергетиката той не е упражнил достатъчен контрол върху работата на изпълнителния директор и Съвета на директорите на "БЕХ" ЕАД за прекратяване изграждането на Ядрена централа на площадка "Белене".

Според Добрев прокуратурата в България е репресивен орган, а започналата правосъдна реформа я е "превъзбудила".

"Още през 2013 г. по време на кабинета "Орешарски" нас - опозицията, управляващите ни натискаха подред - мен и мои колеги. На тези, които не се поддадохме, ни образуваха по едно дело. Това е въпросното дело, което днес възобновяват. То бе започнато, за да може кабинетът "Орешарски" през прокуратурата да притиска и тормози опозицията, да се меша в политическия процес в България и стоя на трупчета девет години. Девет години! Делото, което на мен ми образуваха и ме привлякоха за обвиняем, за да ме притискат, стоя в някое чекмедже на трупчета в продължение на девет години, вероятно за да не ви разкажа сега тази история, която ви разказвам. Тоест прокуратурата в България, казвам го с ясно съзнание, е един репресивен орган и нищо друго", разказа Добрев. 

Даниел Митов бе категоричен, че "докато не приключи съдебната реформа, ГЕРБ няма да подкрепи свалянето на имунитет на когото и да било в Народното събрание, "поради простата причина, че от 30 години вече прокуратурата е обвинявана, че държи определени дела на трупчета, казано на жаргон, за да ползва въпросните дела в момент, в който се взимат тежки политически решения, за да влияе върху решенията на политици". 

Той припомни, че в историята на българския парламент винаги са се давали имунитетите, "но в момента правим тежка и многозначима правосъдна реформа, която очевидно разбуди страстите в прокуратурата". 

Искането на имунитета си Добрев нарече "бутафория с цел политическа репресия":

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата