сряда, 3 май 2023 г.

Назначават персонал на Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха

 

Още една крачка към дългоочакваната спешна помощ по въздух бе извървяна днес, след като Министерският съвет прие постановлението за създаване на Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха. От 15 май ще бъде назначен и персоналът към него, обяви на брифинг в Министерския съвет служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев. 

Близо 60 души ще бъде персоналът, а Центърът за спешна медицинска помощ по въздуха ще включва пет оперативни бази - в София, Пловдив, Варна, Долна Митрополия и Ямбол. 

"През тази седмица Министерството на здравеопазването започва стартирането на обществени поръчки в всички лечебни заведения за изграждане на площадките за кацане на хеликоптерите, като се надявам, че до края на юли ще бъдат готови и ще имаме 2 хеликоптера по тази програма", допълни Асен Меджидиев.

Той уточни, че точно този център ще бъде координационният със Спешна помощ. "Информационно обслужване" ще изгради софтуерната програма за непрекъсната връзка между 112, центровете за спешна медицинска помощ в страната, лечебните заведения, структурите на МВР и МО, Държавният авиационен оператор, ще има дежурен персонал", каза още здравният министър Асен Меджидиев. 

Финансовият ресурс е подсигурен, изцяло всичко ще бъде поето от държавата, припомни той.

От тази седмица вървят и медицинските прегледи за медици, които ще работят в центъра. Те ще приключат до края на седмицата. От понеделник започва и обучението, като до момента са записани 106 медици, каза още Меджидиев. 

"Бях на посещение в Италия във фирма Леонардо, от която поръчахме хеликоптерите, исках лично да проследя изпълнението на договора. Използвах случая да посетя и техния национален център. Ще взаимстваме доста неща от тях, тъй като центърът работи повече от 15 г. Посетих обучителния център и хангарите", разказа той.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата