сряда, 3 май 2023 г.

ГЕРБ-СДС започват консултации с другите партии, ПП-ДБ взривили преговорите

  

ГЕРБ-СДС започват разговори с другите партии в парламента, след като ПП-ДБ "взривили единствената добра ситуация за държавата" - това обяви в кулоарите на НС лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Да правиш правителство сам с 69 депутати е нещо нечувано. Още по-нечувано е с 64-ма да правиш правителство. Те взривяват единствената добра ситуация за държавата с цел отиване на местни избори. Нищо друго освен това не ги интересува. От днес започваме преговори с другите партии. Коалиция няма да правим, ще приложим същата тяхна (бел. ред.: на ПП-ДБ) коварна хватка - правителство на малцинство само от ГЕРБ-СДС", обясни Борисов.  

Първата сила в парламента ще предложи на останалите партии свои министри, а ако те не се съгласят, ще преговарят за "кабинет на личности", добави още бившият премиер. Консултациите ще води Десислава Атанасова. Идеята е вариантът с "кабинет на личности" да работи поне шест месеца - да приеме бюджет, план за възстановяване, правните закони и каквото може да се направи по Шенген.

"Чухме ги ясно. Ние имаме избиратели, имаме симпатизанти, имаме програма, ние сме победили и изведнъж някакво нахално самочувствие просто няма да търпим. В тази ситуация отговорността на всички партии, включително и "Възраждане", е да се направи един кабинет от личности, защото при тази ситуация бюджет няма да бъде приет", каза още той.

Преговорите с ПП-ДБ не са приключили, "защото имаме общи неща, свързани с правната реформа, енергетиката, отбраната и външната политика", увери Борисов, но остана критичен към предложеното от тях.

"Те продължават да си играят на правителство на малцинството с 64 депутати. Освен това имаме сериозни резерви по програмата на ПП-ДБ, цели сектори генерират много дефицити. Фискалният резерв - няма такава структура, за каквото говорят". 

Критика от страна на лидера на ГЕРБ ПП-ДБ отнесоха и заради прилаган от тях "двоен аршин", както се изрази Борисов: 

"Доколкото разбирам, тях не ги смущава да разговарят с партии, както ги нарича Лорер, магнити или партии от хартиената коалиция, дори да им слагат министри. Значи, ако ГЕРБ прави това нещо, е лошо, но ако го правят те, е добро. Сиреч двойният им аршин продължават да го ползват в пълен обем", каза лидерът на ГЕРБ.

Той намира и, че ПП-ДБ опитвали да ги подкупят с това, че "щели да сложат два милиарда в комисия в парламента, която да финансира общините".

Щели да ни дадат комисии. Аз искам да им напомня, че когато чегъртаха ГЕРБ, на ГЕРБ не дадоха нито една комисия. Така че с другите партии можем да направим така, че да не получат въобще комисии, ако си играем по този начин", каза Борисов.

И предупреди, че тази ситуация поставя под опасност приемането на бюджета, а без редовно правителство държавата още юни месец ще изпадне в колапс. "В такова Народно събрание ние не можем да изберем и комисиите, няма ясно мнозинство. Всички виждат зловещото състояние на държавата. Продънения финансов резерв, продънените финанси, огромния дълг, който трябва да се тегли", коментира още лидерът на ГЕРБ. 

Той се пошегува Асен Василев да бъде "пожизнен финансов министър", за да си оправи бюджета.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата