четвъртък, 18 май 2023 г.

МВнР за изявленията от РСМ: Аналогия с Русия и страданията на Украйна е цинична и недопустима

  

Българското министерство на външнте работи излезе с позиция след последните изявления на северномакедонския премиер, в които отношенията между София и Скопие бяха сравнени със ситуацията Русия-Украйна. Ето какво гласи цялата позиция на МВнР:

"Във връзка с изявлението на премиера на Северна Македония пред Съвета на Европа, министерството на външните работи на Република България подчертава, че е недопустимо заявяването на загриженост за основните права на дадена общност да бъде използвано като претекст за необосновани и язвителни нападки към държава-член на Европейския съюз. Изявлението на премиера на РСМ за пореден път ясно показва реалното отношение на Скопие към основни ценности на ЕС и отхвърлянето на правото да се реагира на съществуващите дефицити.

Всяка аналогия със страданията на украинския народ в настоящата неоправдана война на Русия е цинична и недопустима.

Европейската перспектива на Република Северна Македония минава през стриктно придържане към Европейския механизъм, създаден през юли 2022 г. Опитите за отклоняване на общественото внимание от липсата на воля за изпълнение на поетите ангажименти не са продуктивни и се разминават с декларираното от Скопие желание за изграждане на добросъседски отношения.

Особено притеснително в изявлението на министър-председателя Ковачевски е внушението, че ако Северна Македония не продължи пътя си на преговори за присъединяване към ЕС, това би имало отрицателно въздействие върху Албания. България последователно подкрепя европейската интеграция на всички държави в Западните Балкани въз основа на собствените им заслуги. За разлика от Северна Македония, Албания пълноценно е отворила присъединителните преговори и скоростта, с която ще напредва, зависи единствено от нейния напредък в процеса на реформи.

Призоваваме властите в Скопие да покажат политически кураж и да започнат да изпълняват ангажиментите, които са поели пред всички държави-членки на ЕС, за да завършат фазата на отваряне на присъединителните преговори. Отговорността за европейското бъдеще на Северна Македония е в собствените й ръце", заявиха от Външно министерство.

Президентът Румен Радев ще връчи български документи за самоличност на Любчо Георгиевски и Благой Шаторов

Президентът Румен Радев ще връчи български документи за самоличност на председателя на закрития от властите в Република Северна Македония български културен център "Иван Михайлов" в Битоля Любчо Георгиевски и на Благой Шаторов - секретар на центъра. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Церемонията ще се проведе в петък, 19 май, в Гербовата зала на "Дондуков" 2.

Вицепрезидентът Илияна Йотова подписа указите за придобиване на българско гражданство на основание на техния български произход.

По-рано този месец Йотова връчи български документи за самоличност на секретаря на сдружение "Цар Борис Трети" в Охрид Християн Пендиков.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата