сряда, 10 май 2023 г.

Валентин Николов: Украинци имат интерес към реактори на АЕЦ "Белене", искат да ги купят

 

                    Снимка: Булфото

"Излезе информация, че Украйна се интересува да закупи нашите реактори за АЕЦ "Белене", които се съхраняват. Украинците се интересуват, защото много малко страни в света вече изработват такива реактори". Това заяви Валентин Николов, бивш шеф на БЕХ, пред NOVA News.

Украинците имат много заводи, които изработват оборудване на база руски технологии, имат опита с руски технологии. Това е вариант да построят липсващите им мощности, защото Запорожката АЕЦ е под руски контрол, обясни бившият директор на АЕЦ "Козлодуй".

"В енергетиката не може да правиш нещо без план. Само за АЕЦ "Белене" има над 10 доклада, всеки нов министър готви нов доклад. Липсва стратегия. Ако е ясно - там ще се строи или няма да се строи, е лесно", заяви Николов. Той призова да се гради върху приетата стратегия от 2021 г., приета от МС, но не и от парламента. Тя има ОВОС, оценка на база климат и въздействие", обясни той.

Сегашният служебен министър беше предложил енергийна визия. Трябва да се знае какво целим да постигнем. Всеки министър, колкото и да е компетентен, не може сам да реши какво да се прави и какво - не, в енергетиката, обясни бившият директор на АЕЦ "Козлодуй".

Безконтролно не бива да се строят ВЕИ-та, защото те трябва да се балансират, каза Валентин Николов.

Относно предложението еврокомисарят ни Мария Габриел да бъде премиер с мандата на ГЕРБ, той заяви, че тя ще се справи със задачата да бъде премиер в тази ситуация.

"Най-важна е програмата. Партиите нямат кой знае какъв избор да определят кадровия състав, предвид това, че 70% от парите или се одобряват, или се отпускат от ЕС, 90% от законите ни са транспонирани с ЕС. Мария Габриел е най-добрият вариант, за да може да общува с Европа", допълни Николов.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата