сряда, 10 май 2023 г.

НАТО: Положението на руските сили в Украйна става все по-трудно

  

               Снимка: БТА

Руските сили в Украйна са във все по-трудно положение, заяви днес в Брюксел ръководителят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер, цитиран от ДПА и БТА.

"Русия е в 15-ия месец на една война, която си мислеше, че ще спечели за три дни", изтъкна Бауер. "Голиат изнемогва, тъй като Давид показа голяма жилавост и тактически гений, които бяха подкрепени от 50 страни по света", каза ръководителят на Военния комитет на НАТО.

Изявлението на Бауер е препратка към библейската история за Давид и Голиат, в която се разказва за това как младият Давид надделява с обикновена прашка над страшния великан Голиат.

Бауер направи изказването си в началото на заседание на военни ръководители от НАТО, посветено на нови планове за регионална отбрана. В тях се разисква въпросът за това как по по-добър начин да бъде защитавана територията на алианса при атака на Русия или на терористични организации.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви днес, че очаква лидерите на страните от НАТО да подкрепят новите планове на срещата си през юли и да постигнат споразумение за разширяване на производството на отбранително оборудване. "Движим се в правилната посока, но не толкова бързо, колкото го изисква опасният свят, в който живеем", изтъкна Столтенберг.

Украйна заяви, че някои руски части в Бахмут са отстъпили с до два километра 

Високопоставен украински военен командир каза днес, че руските сили в някои части на източния град Бахмут са отстъпили с до два километра в резултат на контраатаките на прокиевските части, предаде Ройтерс, като се позова на висш украински военен.

Украинският генерал Олександър Сирски, командващ украинските сухопътни сили, съобщи новината в публикация в социалната мрежа "Телеграм".

Украинските власти обискираха редакцията на опозиционно издание в Одеса

Полицията и представители на Службата за сигурност на Украйна обискираха редакцията на опозиционния новинарски портал "Думская нет" в южноукраинския пристанищен град Одеса, предаде ДПА.

"Става въпрос за поредния опит на (президентската партия) "Слуга на народа" да предотврати всякакви критики, отправени по неин адрес", се казва в изявление, публикувано днес на новинарския портал.

Журналистите от "Думская нет" подозират, че има връзка между обиска и неотдавнашните им репортажи за корупция в областното управление на Одеса и в областния съвет.

Полицейската акция възпрепятства работата на новинарския портал за няколко часа.

До момента полицията и Службата за сигурност на Украйна не са излезли с коментар по случилото се.

Влиятелният в Одеса новинарски портал "Думская нет" е собственост на депутат от прозападната партия "Европейска солидарност" на бившия президент Петро Порошенко, отбелязва ДПА.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата