четвъртък, 18 май 2023 г.

Пони от зоопарка в Стара Загора отхапа пръста на бременна жена

  

27-годишна пловдивчанка в напреднала бременност остана без един пръст на ръката и с тежко наранен втори, след като пони от зоологическата градина в Стара Загора ги отхапало. Жената е била на посещение в зоопарка заедно със съпруга и детето си, а сцената се разиграла пред очите им.

Инцидентът станал на 8 май, когато бременната Ани се опитала да погали понито през оградата.

"Каза ми, че е искала да го погали и директно и отхапало двата пръста и ги сдъвкало, мъжът й се опитал да ги дърпа. Цяло щастие, че детето не си е подало ръката", разказа адвокатът на семейството Трайко Иванов пред БНР.

По думите му оградата била достатъчно широка, за да се промуши човешка ръка, а според него не трябвало да е така. Когато оказвали помощ на Ани в старозагорска болница, лекарите реагирали с репликата "и вие ли".

"Двама човека преди вас идваха със същия случай", казали още медиците, твърди адвокатът. "В момента тя е в изключително голям шок, посещава психотерапевт", обясни той.

В близките два месеца семейството няма да предприема нищо по съдебен път път заради инцидента.

"Към този момент най-важното е жената да роди безпроблемно и тогава ще предприемем необходимите законови действия. Още не е обсъден вариантът за обезщетяване, но това е човешки орган, в крайна сметка. Тя остава за цял живот инвалид. Животното не е виновно", каза адвокатът. Той подчерта, че пострадалата и близките ѝ са любители на животните и се надяват случилото се да не навреди на понито.

Ръководството на община Стара Загора изрази съжаление за случилото се в официална позиция. Оттам посочват, че при прегледа на видеозаписите се вижда, че "пострадалата, заедно с придружители, преминава покрай две указателни табели, съдържащи забрана за хранене и досег до животните". От местната администрация изразяват съжаление и апелират към посетителите да бъдат отговорни към себе си и към животните.

"В нашия дом има правила, но не за да ограничават радостта от разходката из пъстрите ни и прохладни алеи или от срещата с любими животни - не... Правилата целят да пазят здравето на посетителите и това на нашите обитатели. Понитата са много симпатични, когато са обучени да радват децата и позволяват яздене, но при нас досегът до животните е строго забранен", пише на страницата на зоопарка във Фейсбук.

От снимките е видно, че целият зоопарк е осеян със забранителни табели с указания да не се влиза през оградата при животните, да не се хранят, да не се пипат.

Зам.-кметът Милена Желева е била информирана веднага след случилото се от директора на Зоопарка д-р Ивелина Илиева. "Ние прегледахме записите и очакваме компетентните органи да се произнесат по тежкия случай. Към момента не желая да коментирам записите", обясни Желева за Радио Стара Загора.

Зам.-кметът посочи, че през последните години не е имало подобен тежък инцидент, но е имало и други подобни случаи, при които посетителите са се отнасяли грубо към животните в Зоологическата градина.

От зоопарка пък припомнят за трагичната случка с пауна, който умря, след като посетители му даваха да яде царевични пръчици.

"С хубавото време отново срещаме съпротива за спазването на реда при посещение. Това води до инциденти. Помните белия паун, който загина, след като хапна царевични пръчици, нали? Има и случаи на наранени хора, които се опитват да галят животни, които не са питомни", пишат още от зоологическата градина с напомняне посетителите да внимават.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата