неделя, 28 май 2023 г.

Светослав Иванов: Най-важната задача пред истинските медии е да бъдат пазители

  

               Снимка: bTV

Когато през 2005 г. Светослав Иванов се включва за първи път в радио ефира на живо през интернет, докато е в Европейския парламент в Страсбург, той си дава сметка, че се намираме в ера, която ще промени не само човешките комуникации, но и журналистическата професия. Спомня си и денят, в който "Фейсбук" обяви, че предоставя възможност за видео на живо. "Тогава си казах - ако един човек има 50 милиона последователи и реши да комуникира с тях на живо, коя ще е тази медия, която би му осигурила подобна аудитория?". Именно в ерата на "Фейсбук" и "Туитър" политиците започват да "валят" и фалшиви новини, а голямата роля на медиите се затвърждава - да бъдат пазители.

Ясно си спомня и "събитието на събитията" от последния четвърт век - атентатите от 11 септември 2001 г., което съвпада с началото на академичното му обучение за журналист. Същевременно страната ни е изправена пред много външнополитически казуси, като войната срещу талибаните в Афганистан, няколко години след това и войната срещу режима на Саддам Хюсейн в Ирак. Междувременно тече и преговорният процес за членството ни в ЕС, в Либия са задържани, затворени и несправедливо обвинени българските медицински работници. Признава обаче, че ако преди 20 или 10 години сме усещали динамиката по един начин, в последните 5 тя се усеща по коренно различен.

"Сред толкова много информация, събития, образи, картини и звуци, имаме усещането, че нещо случило се само преди месец, понякога ни изглежда преди 3 месеца, а събития само отпреди година, сякаш са се случили много по-отдавна. Какво остава за събитията от близкото минало? Те вече изглеждат като от друга епоха", казва водещият на "120 минути". Не визира обаче само новините, а "капацитетът ни да възприемаме информация, който не се увеличава успоредно с увеличението на нейния обем". 

"Понякога имам усещането, че сме върху скала по време на буря, опитвайки се да пазим паметта. Да ловим дъждовни капки насред проливен дъжд". 

Поводът за разговора ни със Светослав Иванов е 25-ата годишнина на Dir.bg. С водещи имена в журналистиката очертаваме онова, което се промени в професията ни не само за добро, но и в негативна посока, като опит да намерим допирателните за правилния път напред. 

Визитка:

Светослав Иванов е журналист в bTV и водещ на предаването "120 минути", където среща зрителите с ексклузивни гости от цял свят и задава важните въпроси в търсене на отговорите, които провокират размисъл. Авторската му рубрика "Коментар на водещия" продължава да бъде емблемата на предаването, както и знаковата рубрика "Роуминг".

Носител е на множество престижни награди, а негови статии са публикувани в някои от най-авторитетните печатни издания, сред които британският вестник "The Independent". Светослав Иванов е автор на книга с пътеписи от най-горещите точки на света, както и на сборник от коментарите му от предаването. Автор е и на едни от най-значимите български документални филми за Близкия Изток.

Дипломира се в Софийски университет "Св. Климент Охридски" със специалност "Журналистика". Специализирал е в Организацията на Обединените нации, завършва и специализирана програма "Майсторство в преговорите" в Harvard Business School.

Интервюто прочетете ТУК 

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

 

 

Новините от днес и със задна дата