вторник, 2 май 2023 г.

Бивш румънски финансов министър влиза в затвора за 6 г.

 

Бившият финансов министър на Румъния и бивш кмет на община Слатина Дариус Вълков беше осъден на шест години затвор заради търговия с влияние и пране на пари. Присъдата е окончателна и беше издадена от състав, включващ петима съдии от Върховния съд.

На първа инстанция Вълков получи присъда от осем години затвор, която беше намалена на шест години след обжалване. Случаят стана известен като "делото с картините". То беше наречено така, след като прокурорите откриха над 100 произведения на изкуството, закупени от Дариус Вълков чрез посредници. Част от тях бяха скрити във фалшиви стени на сгради на бившия министър.

Дариу Вълков беше министър на финансите в периода 15 декември 2014 г. - 15 март 2015 г. в правителството на премиера социалдемократ Виктор Понта. Живее понастоящем в Италия, където има бизнес.

През март Дариус Вълков се отърва по едно от делата за корупция, по които беше съден като бивш кмет на Слатина, поради изтичане на давност. Така бе анулирана присъдата от 6 години и 6 месеца затвор за вземане на подкуп, която Вълков получи през юли 2020 г. Като бивш кмет на град Слатина, Вълков беше обвинен от Националната дирекция за борба с корупцията, че е получавал комисиони от бизнесмени, които са имали договори с кметството. Договорите са били за топлоизолация на жилищни блокове, за рехабилитация на историческия център на Слатина и за дейности по разширяване на водопроводната мрежа в окръг Олт.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

 

Новините от днес и със задна дата