вторник, 2 май 2023 г.

Кой пази главния прокурор Иван Гешев

  

                 Снимка: "Булфото"

За сигурността на главния прокурор Иван Гешев от две години насам отговаря Националната служба за охрана. В началото на мандата си като ръководител на държавното обвинение Гешев свали доверието си от НСО и отказа да бъде охраняван занапред от нейните гардове, пише dir.bg.

Причината беше, че един от служителите на Националната служба за охрана, който е бил все още на служба, е организирал убийството на "бизнесдамата с бялата роза" - Станка Марангозова.

Така от лятото на 2020 година за неприкосновеността на главния прокурор започна да отговаря Бюрото за защита, създадено за охрана на защитени свидетели срещу опасни престъпници.

Бюрото беше на подчинение на прокуратурата, а критиците на Гешев започнаха да го наричат "преторианската армия на главния прокурор". След летните протести и нахлуването на служители на бюрото в президентството, 46-ото Народно събрание прие законови промени, с които иззе Бюрото за защита от разпореждането на прокуратурата. Тогава главният прокурор иронизира депутатите от правната комисия, че ще си наеме частна фирма да го пази.

Бюрото беше прехвърлено към изпълнителната власт - под шапката на Министерство на правосъдието по времето на служебния правосъден министър Янаки Стоилов. Там въпросната структура трябваше да се занимава само с охраната на застрашени свидетели по наказателни дела. За да не бъде застрашена сигурността на главния прокурор обаче няколко служители от Бюрото за защита бяха командировани в Националната служба за охрана, призна тогава днешният конституционен съдия.

Министърът на правосъдието предположи, че именно те са продължили да пазят Гешев. Така вече две години главният прокурор е охраняван от НСО. Всички останали магистрати са охранявани от Бюрото за защита и към днешна дата, но единствен Гешев е отказал неговите услуги и е предпочел да го охранява НСО.

Според Закона за НСО, на главния прокурор се осигурява лична охрана и специализиран транспорт в страната, а при служебно пътуване в чужбина и при необходимост - лична охрана. Иван Гешев беше под охрана още преди да стане главен прокурор - когато ръководеше вече закритата спецпрокуратура.

Заплахите срещу него не датират от последните месеци, макар че напоследък той обяви, че е получавал такива от "олигарси, мутри и журналисти".

Преди три години Иван Гешев получи в писмо снимката си, надупчена от куршуми. Фотографията беше сгъната на две и сложена в празен плик. Тогава той не коментира подробности.

А само десетина дни преди опита за покушение на пътя от Самоков за София в социалната мрежа бяха разпространени снимки на главния прокурор, уединен в един търговски център, като от кадрите личеше, че очевидно е бил наблюдаван. Тогава мнозина разтълкуваха, че фотосите са предупредителен знак за пробив в охраната и за това, че главният прокурор е следен и сниман без негово знание.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата