четвъртък, 11 май 2023 г.

Стоянов: Подкрепяме 11-ия пакет санкции срещу РФ, но анализираме риска за всяко предложение

  

                                 Снимка: БТА

България ще подкрепи 11-ия пакет санкции на ЕС срещу Русия, но все още той е подложен на анализи в Министерство на икономиката. Досега наложените не са засегнали българския износ и нямат реално отражение върху българската икономика. Това каза икономическият министър Никола Стоянов по време на изслушване в пленарната зала. То беше инициирано от "Възраждане" по повод 11-ия пакет санкции спрямо Русия, предложени от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и тяхното отражение върху секторите на българската икономика.

Износът ни за Руската федерация е под 1% като цяло, а за миналата 2022 година е спаднал с под 2 на сто. Санкциите нямат реално отражение върху българската икономика, обясни Никола Стоянов. Вносът от РФ, за сметка на това, покрай енергийните цени и презапасяването на някои фирми - бележи ръст от 80% за миналата година, добави той. И обобщи, че вносът от Русия представлява над 10% от целия внос на България.

България купува много повече от Руската федерация, отколкото продава, посочи Стоянов. Прекалено рано е да се очаква ефект от санкциите, тъй като те са въвеждани от година и по-малко време. По думите му, в очакване на санкциите, някои от търговците и секторите са прибегнали до презапасяване, предимно в енергийната сфера, което е довело до този ръст във вноса от РФ у нас.

Стоянов посочи, че дори преди да започне войната с Украйна, над 60 на сто от стокообмена на България е с Европейския съюз, а този с Русия е едва пет-шест на сто през последните десет години.

Министърът на икономиката подчерта, че България подкрепя санкциите до момента и ще подкрепи и 11-ия пакет от тях, но ако види риск за икономиката в някой от секторите, ще направи всичко, за да защити националния интерес.

"Тук говорим за цивилизационен избор. Пред нас не стои въпросът дали ще подкрепим 11-и пакет санкции. Както и досега, България ще подкрепи санкциите, но в министерството се прави анализ на всяко едно предложение", обясни министърът на икономиката. Все още във ведомството вървят анализите по отношение на 11-ия пакет на ЕС.

"И ако някъде преценим, че има дори минимален шанс българската икономика да бъде засегната, там начинът е преговори за дерогация", заяви Никола Стоянов.

Като пример за такива действия той посочи двете дерогации, които получихме за горивата, поради което в момента те са едни от най-евтините в Европа. Министърът обаче подчерта, че дерогацията е направена за България поради географското ни положение и е до 31 декември 2024 г., когато санкциите ще се приложат в пълен обем и за страната ни. Това е време, което трябва да бъде пълноценно използвано, заяви министърът.

Министърът на икономиката напомни, че новият пакет санкции все още е обект на преговори между страните от ЕС и позициите по него предстои да бъдат уточнени. Той е насочен основно към ограничаване на възможностите за заобикаляне на досегашните санкции чрез реекспорт на забранени изделия и технологии към Русия от трети страни.

"Голяма част от съдържащата се информация относно обсъжданията на новия пакет санкции между страните членки на ЕС е чувствителна по своя характер и не може да бъде споделена в публично обсъждане в пленарна зала", предупреди още депутатите Никола Стоянов.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата