четвъртък, 11 май 2023 г.

От ДПС намериха почти пълно съвпадение между приоритетите и програмата на Мария Габриел, пожелаха ѝ успешен управленски мандат

 ДПС очаквали да получат покана от ГЕРБ за разговори за

От ДПС намериха почти пълно съвпадение между приоритетите и програмата на номинираната за премиер от ГЕРБ Мария Габриел и ѝ пожелаха успешен управленски мандат. От движението подчертаха, че изцяло подкрепят намерението на Габриел правосъдният министър от нейния кабинет да поиска от ВСС прекратяването на мандата на главния прокурор Иван Гешев за уронване на престижа на съдебната власт. Това стана ясно по време на срещата на представителите на двете парламентарни групи в парламента, по време на която Мария Габриел още веднъж представи приоритетите си, заключени във визията ѝ за трите А - амбиция, ангажимент и авторитет. 

"На България ѝ отива да има жена министър-председател в този труден момент. В ДПС имаме традиция - когато има да се свърши важна и отговорна работа, се обръщаме към жените", каза зам.-председателят на НС Йордан Цонев от името на ДПС. Той отбеляза със задоволство, че голяма част от изредените от Габриел приоритети са такива отдавна и за ДПС, като дори са присъствали в програмите ѝ през годините.

"Медиите изведоха пред скоби приоритета в трета точка - освобождаването на главния прокурор. Ние смятаме, че има натрупано напрежение в обществото и този проблем трябва да бъде решен. Затова ние подкрепяме тази ваша инициатива. Имате нашата пълна подкрепа за тази изведена от медиите пред скоби тема. Решаването на политическата криза за нас минава през съставяне на редовен кабинет", заяви още Йордан Цонев.

"ГЕРБ е подходил с отговорност, номинирайки Вас за кандидат за премиер на България", заключи Цонев по адрес на Габриел. Той пожела пълен управленски мандат на кандидата на първата по численост парламентарна група. "Останах много впечатлен от вашите три А. Вашите три А при нас бяха "разум, отговорност и диалог", припомни предизборния слоган на движението той. "Имаме ангажимент към българските граждани да покажем, че трябва да направим това, което те очакват от нас", каза Цонев.

Срещата откри председателката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

"Консултациите, които инициирахме с вчерашната покана към всички ПГ, са за това нашият кандидат да представи своите приоритети и заедно да търсим съгласие по тях и да говорим за възможността да формираме правителство на Република България, защото това е първата задача, която може да реши и политическата криза, и всички останали кризи, произтичащи от нея", обърна се тя към ДПС.

Мария Габриел от своя страна благодари на ДПС, че са се отзовали, и изтъкна, че с немалко от представителите на движението е работила много плътно през годините, особено по темата за развитието на регионите и на младите хора. 

"През изминалите 14 години с немалка част от вас, настоящи и бивши депутати, сме работили, искам да споделя за това как ясно сме отстоявали евроатлантическата ориентация на България и за това решенията на политиците да носят полза за хората. Ние носим една много голяма отговорност към всички българи и затова ключовата дума е диалог. Само с диалог между ПГ можем да заявим какво е необходимо за България и българите, и затова е необходимо най-напред работещо правителство", започна разговора тя. На масата срещу нея седеше и бившата евродепутатка Филиз Хюсменова, сега народен представител в българското НС от ДПС, като Габриел се обърна към нея със "скъпа Филиз".

Номинираната за премиер с първия мандат на ГЕРБ повтори визията си за трите А и отново очерта приоритетите си, които по-рано днес оповести първо на среща с депутатите от своята партия. 

"Предизвикателството за мен е да изпълним ключовата дума диалог със съдържание. Би ми се искало в различията и в този диалог да открием онова, което сплотява, обединява и дава перспектива да вървим напред", каза Габриел.

"Потвърждавам, че министърът на правосъдието ще направи предложение за искане на освобождаването на главния прокурор от ВСС. Няма да крия, че можем да стигнем и по-далеч - говорим за конституционна реформа", каза Габриел, когато стигна до темата за съдебната реформа.

Това е втората среща на Мария Габриел и представителите на ГЕРБ за сформиране на кабинет, след като първата с ПП-ДБ не се състоя поради отсъствието на техните представители. Открита за медиите беше само първата част на разговора между ГЕРБ-СДС и ДПС.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата