четвъртък, 6 април 2023 г.

Новият американски посланик у нас пристигна в България

  

Новият американски посланик у нас Кенет Мъртън пристигна в България, съобщиха от американското посолство.

"Днес утвърденият от Сената нов посланик на САЩ в България Кенет Мертен пристигна в България и се срещна със служителите на посолството.

Щастливи сме да го представим на своите приятели и съюзници в прекрасната България!", се казва в съобщението на американската мисия.

Мъртън сменя на поста Херо Мустафа, която си тръгна от България в началото на март, след като мандатът ѝ изтече.

Кой е Кенет Мъртън 

Кенет Х. Мъртън е роден през 1961 г. в град Сейнт Луис, щата Мисури. Когато е на 12-годишна възраст семейството се преселва в Хъдсън, Охайо. След като завършва гимназия в Хъдсън, Мъртън е приет в Университета в Маями, където се дипломира през 1983 г. със специалност "Международни отношения". 

Започва работа в дипломатическата служба на САЩ през 1987 г. Бил е посланик на САЩ в Хърватия и Хаити, а последната му мисия е като шарже д`афер на американското посолство в Хаити. Бил е и икономически съветник в посолството на САЩ в Париж, се посочва в биографичната му справка, публикувана по-рано от Белия дом. 

Кенет Мъртън е бил и заместник-изпълнителен секретар в Държавния департамент на САЩ. Работил е и като главен заместник-помощник секретар в Бюрото за глобално управление на таланти към Държавния департамент, а преди това е бил заместник-помощник секретар в Бюрото по въпросите на Западното полукълбо.

Новият посланик на Вашингтон в София говори хаитянски креолски език, френски, немски и испански. Със съпругата му Сюзън имат две дъщери. 

Мъртън е носител на няколко награди заради дейността си в помощ на пострадалите от земетресението в Хаити през 2010 г.

Подробната му биография му може да видите в страницата на американското посолство.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

 

Новините от днес и със задна дата