сряда, 12 април 2023 г.

България е шеста в редовете на космическите държави

  

България е шеста в редовете на космическите държави. Това посочи командирът на Военновъздушните сили (ВВС) генерал-майор Димитър Петров в официалната страница на ВВС във Фейсбук по случай Международния ден на авиацията и космонавтиката, 62-годишнината от първия полет на човек в Космоса и 44-годишнина от полета на първия български космонавт.

"Гордост, че сме третата страна след Русия и САЩ, която произвежда готова храна за космическите екипажи.

Гордост, че приносът на българските учени в разработването на космическа апаратура и полетите на българските космонавти Георги Иванов и Александър Александров, както и подготвеният за космически полет космонавт Красимир Стоянов, са отредили това достойно място на Родината ни. От това, че те са наши колеги, военни пилоти, служили рамо до рамо с нас, израствали професионално при нас, избрани като най-добрите между равни от редиците на Военновъздушните сили", пише командирът.

По думите му това доказва, че авиацията и космонавтиката са неразривно свързани. Според него това е оценка и признателност за високия професионализъм и умения на българските военни летци, на всички специалисти, които работят в пълен синхрон за постигането на все по-добри резултати, за триумф на науката и човешкото постижение.

По повод Международния ден на авиацията и космонавтиката в Института за космически изследвания и технологии при Българската академия на науките (ИКИТ-БАН) ще има ден на отворени врати.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

 

Новините от днес и със задна дата