сряда, 12 април 2023 г.

Радев за Пендаровски: Вратите ми винаги са отворени за него

  

                                      Снимка: Булфото

"Моите врати винаги са отворени за него, да заповяда" - така президентът Румен Радев отговори на колегата си от Северна Македония Стево Пендаровски, който в интервю за тв "Сител" заяви, че през последните две години не е имал нито един конструктивен разговор с българския държавен глава. 

По повод вписването на българите в конституцията на югозападната ни съседка Румен Радев заяви, че това е в помощ на неговата страна.

"За да скъса с идеологемите на тоталитарното минало и да поеме към демократизирането на страната", каза още Радев пред журналисти.

Комисията, която ще прави промени в конституцията на Република Северна Македония, планира да включи македонските българки в нея. Според Пендаровски заради отварянето на българските клубове е нараснало и недоволството на хората в РСМ срещу т.н. "френско предложение".

По-рано в отворено писмо до президента на Република Северна Македония от Сдружение Културен център "Иван Михайлов" в Битоля, членовете на заличеното от Централния регистър сдружение, настояха да участват в изработването на предложението за промяна в конституцията на страната. Чрез него българите в Северна Македония трябва да бъдат включени в основния закон - ангажимент, поет с преговорната рамка на страната за преговори с ЕС.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата