неделя, 2 април 2023 г.

Бум на свободни работни места

 istock 

До края на 2022 г. средният процент на свободни работни места в ЕС е исторически връх от около 3%, според ново проучване на Eurofound. В България процентът е около 1 на сто. Близо една трета от работодателите в ЕС казват, че този недостиг ограничава способността им да произвеждат и предоставят услуги. Тази борба за таланти е най-остра в Австрия, Белгия, Чехия, Германия и Холандия, където процентът е 4 на сто, въпреки че в някои сектори и професии недостигът е очевиден в повечето държави членки.

Пандемията изостри недостига, който от много години е характерен както за здравния, така и за информационния и комуникационния сектор. През 2022 г. 6% от европейските предприятия се борят да намерят специалисти по ИКТ (спрямо 2,6% през 2014 г.). Сектори, които бяха най-силно засегнати от ограниченията, свързани с пандемията – като строителството, хотелиерството и търговията на дребно – се борят да възстановят работната си сила, тъй като много бивши служители се преместиха на работа с по-добри условия на труд. За да направят нещата по-сложни, нови умения са все по-необходими, за да се стимулира зеленият и цифров преход на Европа. Това така наречено несъответствие на уменията е особено забележимо в строителния сектор, където липсата на специфични умения излага на риск амбициозните цели на държавите членки за въглеродна неутралност.

Изследванията на Eurofound показват, че много страни са предприели стъпки за справяне с тези проблеми чрез по-силни политики на пазара на труда и мерки за образование и обучение, насочени към уменията и професиите, търсени на пазара на труда.

Мерките включват засилване на обучението за дигитални умения, предоставяно в училищата и предлагано на търсещите работа – в случай на млади безработни хора, често под формата на иновативни интензивни курсове за обучение, известни също като „дигитални учебни лагери“, за обучение на следващото поколение програмисти и уеб дизайнери.

В строителния сектор все повече и повече се набляга на специфичните умения, необходими за устойчивото ново строителство и преоборудването на домове и търговски помещения.


В сектора на здравеопазването се предлагат специализирани и текущи курсове за обучение, за да се помогне за справяне с пропуските в уменията, особено очевидни в редица медицински специалности, гериатрични и психични грижи.  

Решението не е само в уменията, а в качеството на работата

Но тук не става дума само за умения. Доказателствата показват, че подобни мерки често не са достатъчни за решаване на проблема с недостига на работна ръка, тъй като несъответствията между уменията са само една – макар и важна – част от явлението. За да се справим ефективно с недостига, трябва да отидем отвъд уменията и да разберем напълно причините за липсата на предлагане на работна ръка.

Анализ на данни от Европейското телефонно проучване на условията на труд (EWCTS) 2021 показва, че недостигът на работна ръка е особено разпространен в сектори с лошо качество на работата – измерено чрез индекс, който сравнява „изискванията на работа“ (физически и психологически рискове, интензивност на работата и други) с „ресурси за работа“ (като гъвкаво работно време и възможности за обучение). Той установява, че секторът на здравеопазването е „най-напрегнат“, следван от транспорта, селското стопанство, търговията и хотелиерството – всички сектори изпитват значителен недостиг на работна ръка (предимно на сезонна основа в селското стопанство). Отслабването на пазара на труда – разликата между обема на работата, желан от работниците, и действителния обем на наличната работа – беше на най-ниското си ниво от десетилетие в края на 2022 г., отново с вариации между отделните държави.

Заплащането и условията на труд играят решаваща роля
 
Повечето от мерките за справяне с недостига в здравеопазването и дългосрочните грижи са насочени към заплащането и условията на труд. Това работи до известна степен; някои подобни инициативи са помогнали за задържането на квалифицирани работници в страните от Централна и Източна Европа. Но не винаги е достатъчно да се привлекат работници в отдалечени градове и села, където по-лошата здравна инфраструктура и други фактори за качеството на живот, като например по-ограниченото предоставяне на образование, могат да действат като възпиращ фактор. Въпреки че специфичните плащания за привличане на здравни специалисти в такива региони са показали известно въздействие (например в България и Латвия), съсредоточаването само върху заплащането често е недостатъчно без други интервенции за повишаване на привлекателността на условията на труд и живот – хората искат и по-голяма автономия над работно време, достъп до обучение, перспективи за кариера и да вършат работа, която действително намират за смислена.  

Половата сегрегация също играе роля
 
Друга особеност на секторите, които изпитват недостиг, е, че те са силно разделени по пол, както и професиите в тези сектори. Здравеопазването е силно доминирано от жени, докато сектори като информация, комуникация и строителството са силно доминирани от мъже, въпреки че обратното може да е така за конкретни професии (хирурзите са предимно мъже, например). Справянето с дисбаланса между половете на работното място трябва да бъде приоритет, както и усилията за насърчаване на жените, които са извън пазара на труда, да започнат работа. Анализът на изоставането на пазара на труда и нивата на заетост на жените, както и на хората с увреждания и мигрантите от трети страни показва, че дори и на ограничените пазари на труда съществува неизползван потенциал. Стимулирането на такива групи обаче често изисква мерки извън обучението или заплащането: то изисква разбиране на пречките пред интеграцията и как да се справят с тях. Обикновено изисква мерки за предоставяне на грижи и баланс между професионалния и личния живот, както и по-голям акцент върху признаването на квалификации, придобити в чужбина, и помощ за преодоляване или справяне със здравословни проблеми.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu / Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

 

Новините от днес и със задна дата