петък, 14 април 2023 г.

Задръствания и ремонти преди Великден: Стотици екипи на "Пътна полиция" са на терен

  

В първия от почивните дни за великденските празници трафикът е очаквано интензивен. Сериозно задръстване се образува по обед на излизане от София в посока Пловдив, Стара Загора и Бургас. Интензивен е и трафикът за товарни автомобили на изход на граничните пунктове с Румъния. Още преди обед, освен вече традиционните опашки от камиони, се образуваха и колони от леки коли с румънска регистрация, пътуващи към курортите у нас и южните ни съседки. 

Над 630 екипа на "Пътна полиция" на денонощие са разпределени да следят за нарушения на пътя през празничните дни. Осигурени са и 230 камери за скорост и над 800 технически средства за измерване на алкохол и наркотици. 

Най-много екипи на "Пътна полиция" бяха разпределени за днес в часовия отрязък от 9 до 12 часа, както и за понеделник следобед.

Ограничения има по магистралите "Тракия", "Хемус", "Марица" и "Струма". Заради очаквания интензивен трафик от 8 до 14 часа бе ограничено движението за тежкотоварни автомобили над 12 тона в участъка от 5 до 23 км на магистрала "Тракия" в посока Бургас. 

По обед, около 12 часа, се образува сериозно задръстване на излизане от София в посока Пловдив, Стара Загора и Бургас, съобщи "Фокус", като очевидци казват пред агенцията, че магистрала "Тракия" е била тотално задръстена. 

Още преди обед интензивен бе и трафикът през граничния пункт "Дунав мост" при Русе. Там освен традиционните опашки от камиони, каквито има от вчера следобед, се образуваха и колони от леки коли с румънска регистрация, които пътуват към курортите в България, Турция и Гърция. 

На граничния пункт в Русе леките автомобили се обработват на три гишета, но въпреки това, има опашки.

"Доста дълго чакахме на границата. Ние сме тук от половин час. Не е никак приятно", разказа пред БНТ Емануел Стойнеску, който пътува за София, за да посрещне Великден с приятели. 

Рашид Солтанов, който пък често пътува между Грузия и Турция, разказва, че най-много чака на българо-румънската граница, особено по време на празници: "Преди една година се минаваше нормално. Сега е голямо натоварването. Не знам организацията ли е лоша, или заради контрола на паспортите, но много чакаме, образува се тапа". 

Тимофей Далецкий, шофьор на камион, добавя: "По празниците трафикът става по-голям. Всеки се прибира вкъщи. Или заминава на почивка, на гости. По принцип е хубаво да има паркинг. Нима трябва да стоим тук, да живеем на пътя?! Няма тоалетна, има боклуци". 

В района вече се изграждат два буферни паркинга, които ще могат да поберат до 750 камиона. Първият от тях трябва да заработи до края на май. 

Кметът на Община Русе Пенчо Милков каза пред обществената телевизия, че искат създаване на единна система. "Тировете да влизат на паркингите и да получават номер. След това да има изградена система с "Гранична полиция", да се подвеждат към границата само толкова камиони, колкото могат да преминат", разясни идеята Милков. 

През почивните дни ще има допълнителни екипи на полицията, които ще осигуряват реда в района на граничния пункт. 

Освен в Русе, е интензивен трафикът за товарни автомобили и на изхода на граничните пунктове "Видин", "Никопол", "Кардам" и "Дуранкулак", както и в двете посоки на ГКПП "Кулата" с Гърция. През съвместните гранични пунктове с Гърция "Златоград"-"Термес" и "Ивайловград"-"Кипринос" могат да преминават само леки коли и микробуси. 

Трафикът на граничните пунктове със Сърбия, Северна Македония и Турция е нормален. 

Продължава и традиционната полицейска операция - "Алкохол, наркотици, скорост и неправоспособност". 

В рамките на изминалия ден са установени 20 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол, като 13 от тях са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, седем - с над 1,2 промила, а един е отказал да бъде тестван, съобщиха от МВР, цитирайки междинни резултати от специализираната полицейска операция за спазване на Закона за движение по пътищата. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са установени петима шофьори, а трима са отказали да бъдат тествани. 

В рамките на разпоредената специализирана полицейска операция са проверени 9465 моторни превозни средства. Извършен е контрол на 11 924 водачи и пътници. Съставени са 2631 фиша и 679 акта за установени административни нарушения. Акцент в акцията е недопускане на управление от водачи, употребили алкохол, наркотични вещества и/или техни аналози, както и управление на моторни превозни средства от неправоспособни шофьори. 

От обобщените данни по метода "линеен контрол" са проверени 1968 моторни превозни средства и 2357 водачи и пътници, като за констатирани нарушения са съставени 552 фиша и 112 акта за установяване на административни нарушения. Установени са трима водачи, шофирали след употреба от 0,5 до 1,2 промила алкохол, и двама - с над 1,2 промила. Двама са седнали зад волана под въздействието на наркотични вещества или техни аналози. 

Данните са междинни и в тях са включени резултати, обобщени до 16:00 ч. 

Според информация, публикувана на сайта на МВР, в страната през изминалото денонощие са станали 14 тежки пътни произшествия, ранени са 19 души.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата