петък, 14 април 2023 г.

България и още пет страни настояват за конкретни мерки от ЕК в подкрепа на земеделците

  

Служебният министър на земеделието Явор Гечев и колегите му от още пет страни се договориха по време на онлайн среща, че осигуряването на финансовата подкрепа за фермерите е важен инструмент, но това не решава проблемите на земеделските производители.

За целта Европейската комисия трябва да разработи конкретни мерки в спешен порядък за адресиране на проблема с вноса на селскостопанска продукция от Украйна. 

Срещата с ресорните министри от Полша, Румъния, Унгария, Чехия и Словакия е проведена на Велики петък, съобщиха от земеделското министерство. 

"Всички ние сме солидарни с Украйна, подкрепяме инициативите на Европейската комисия, но трябват гаранции, че т.нар. коридори на солидарност изпълняват функциите, за които бяха създадени", подчерта още Явор Гечев. Той припомни, че освен всичко се намираме на прага на новата жътва, докато същевременно има все още големи количества на зърнени култури в складовете. "Събирането на новата реколта ще доведе до ескалиране на ситуацията, затова са необходими конкретни мерки в кратки срокове", каза още министър Гечев.

Участниците в срещата са заявили, че продължават да настояват за предприемане на действия от страна на ЕК и застават изцяло зад исканията, изпратени от държавните глави и правителствени лидери на засегнатите от смущението на пазара на селскостопански стоки страни, до председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен.

По време на срещата стана ясно, че в Словакия са задържани 1500 тона пшеница с доказано съдържание на забранени от ЕС пестициди. По-рано този месец Унгария засече и унищожи над 29 тона царевица с токсини и ГМО. 

България извършва също засилени проверки на качеството и безопасността на вноса на земеделски продукти, припомнят в съобщението си от Министерството на земеделието. 

Министрите на шестте най-засегнати държави се обединиха около това на предстоящия Съвет по земеделие на 25 април в Люксембург темата да бъде отново повдигната. Те ще работят в посока за провеждане на нарочна среща с еврокомисаря по търговия Валдис Домбровскис, за да бъде намерено трайно решение в полза на засегнатите европейски фермери от държавите в непосредствена близост до конфликта.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата