вторник, 25 април 2023 г.

БНБ предвижда ускорено повишаване на лихвите през следващите месеци

 

Процесът по повишаване на лихвените проценти в страната ще се ускори през следващите месеци, прогнозират от БНБ в традиционното издание "Банките в България". От Централната банка предупреждават, че има предпоставки за акумулиране на риск в баланса на банковата система, предаде БНР.

Банковият сектор работи в условията на висока инфлация и значителна несигурност, пише в анализа на управление "Банков надзор" на БНБ за последното тримесечие на миналата година.

"Краткосрочните рискове в икономическата среда бяха смекчени от наблюдаваното отслабване на затрудненията във веригите за доставки, както и от динамиката на енергийните цени на международните пазари, които се понижиха спрямо нивата, достигнати в предходните месеци", коментират от БНБ.

От там прогнозират, че глобалният процес по покачване на лихвените равнища ще се усети по-сериозно у нас през следващите месеци.

Данните на БНБ показват, че през периода октомври-декември м.г. ръстът на кредитите и авансите формира близо половината от прираста на активите на банковия сектор.

Макар в непосредствен план бързото нарастване на кредитните обеми да се отразява положително върху доходността на банковия сектор, продължителните периоди на висок кредитен растеж създават предпоставки за увеличение на задлъжнялостта и акумулиране на кредитен риск в баланса на банковата система, посочват от БНБ.

Това може да доведе до влошаване на кредитния портфейл на банките. Като цяло те са много ликвидни и добре капитализирани.

"Независимо от това кредитните институции следва да управляват ликвидността си в съответствие с високата степен на несигурност и вероятността от изменения в обема и структурата на депозитите, породени от неблагоприятни промени във финансовото състояние на предприятията и домакинствата", пишат още от БНБ.

За всички български граждани в Италия и италианци в България 

 Per tutti i bulgari in Italia e gli citadini italiani in Bulgaria

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

 

Новините от днес и със задна дата