сряда, 5 април 2023 г.

Русия предупреди България с нота да не ремонтира руски хеликоптери за Украйна

  

България е получила нота днес от Федералната служба по военно-техническо сътрудничество на Руската федерация (РФ). В нея се заявява, че РФ намира за "категорично неприемливо" осъществяването на ремонт и модернизация на вертолети от типа "Ми" в български предприятия, включително "ТЕРЕМ", и последващата им доставка за Украйна. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната (МО).

В тази връзка МО категорично заявява, че от януари 2022 до април 2023 г. в "ТЕРЕМ-ЛЕТЕЦ" ЕООД, дъщерно дружество на "ТЕРЕМ-ХОЛДИНГ" ЕАД - държавна компания, собственост на МО, не са извършвани ремонт или модернизация на вертолети от типа "Ми" (Ми-8, Ми-17 и Ми-24), които впоследствие да бъдат предоставени на Украйна, се казва в позицията на българското военно ведомство.

Нотата от РФ идва само няколко дни публикикации в руските агенции, подкрепени от изказвания на говорителя на руското МВнР Мария Захарова, че България подготвя бойни хеликоптери за Украйна. Тогава бяха отправени обвинения за незаконен ремонт на бойни вертолети спрямо заводите българските предприятия "Авионамс" и "Терем-Летец" и чешкото "Лом Прага", че продължават да ремонтират и модернизират бойни вертолети руско и съветско производство. В материалите директно се заявяваше, че Русия още през юли миналата година е прекратила лицензите на изброените предприятия заради "неприятелски действия на София и Прага".  В договорите с тях пише, че нямат право да продават или предават "имущество, документация и информация" на трети страни без писменото съгласие на Русия. Нито да модернизират вертолетите без участието на производителите и разработчика. 

Седмица преди това се появи информация, че бойни хеликоптери, собственост на САЩ, се ремонтират в български военни заводи и след това се предоставят на Украйна. Появи се и неофициална информация, че става дума за съветски Ми-17, които САЩ са ползвали в Афганистан. Според справката летателното средство е изнесено за Румъния с посредничеството на Агенцията на НАТО за доставки. Реалният износ на машината обаче е станал чак през октомври миналата година.

Преди месеци САЩ обявиха, че предоставят хеликоптери Ми-17 на Украйна. Тогава се твърдеше, че повечето от тези машини са купувани от държави като България и Словакия. Американците имат и Ми-24, които досега ползваха за обучение на собствените си пилоти във въздушен бой с руските машини.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата