понеделник, 10 април 2023 г.

МО отрече да е водило разговори за даряване на МиГ-29 на Украйна

  

Министерството на отбраната излезе с позиция след разпространения материал в CNN, че България е изразила готовност да дари изтребителите си МиГ-29 на Украйна.

"Министерството на отбраната не е провеждало разговори за безвъзмездно предоставяне на български изтребители МиГ-29 на Украйна.

Подобно решение би довело до дефицит от способности, което е в противоречие с Конституцията на Република България и Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България", съобщиха от пресцентъра на министерството.

Оттам отбелязват, че подобно решение би довело до дефицит от способности, което е в противоречие с Конституцията на Република България и Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.

"В изпълнение на решението на Народното събрание от края на 2022 година Министерството на отбраната последователно проведе разговори за възможностите за реализиране на т.нар. "триъгълни сделки", за замяна на част от наличното въоръжение със съвместимо такова от съюзни държави, без да се допуска загуба на способности", допълват от МО.

По-рано днес CNN съобщи, че България е предложила да даде бъзвъзмездно своите изтребители МиГ-29 и това е станало преди два месеца. Американският телевизионен канал се позовава на свръхсекретен доклад на Пентагона. Достъпът до тези данни е част от изтеклите секретни разузнавателни документи за националната сигурност на САЩ и съюзниците.

"На 23 февруари България изрази готовност да дари своята флотилия от изтребители МиГ-29 на Украйна", пишело в доклада. В документа това е оценено като "предизвикателство", тъй като би оставило България без изтребители, докато не бъдат доставени произведените в САЩ F-16, което ще е след поне година".

Наскоро президентът Румен Радев и военния министър Димитър Стоянов заявиха, че България няма по никакъв повод да дава изтребители на Украйна.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата