сряда, 15 март 2023 г.

Готвят пакет от промени на данъчни закони

 istock

Министерството на финансите ще предложи проектобюджет за 2023 година с дефицит от 3 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) на начислена основа, съобщи пред журналисти днес министърът на финансите Росица Желева.

На 17 март, в петък, ще бъде публикуван пакет промени на данъчни закони.

На 3 април ще бъде представен проектобюджет за обществено обсъждане, така че на 26 април да бъде разгледан от Министерския съвет и внесен в Народното събрание.

Общият обем на допълнителните пари, които ще се съберат, се очаква да е от 6 млрд. лева, каза финансовият министър.

В пакета данъчни закони се въвежда еднократна солидарна вноска свръхпечалба за второто полугодие за всички юридически лица и 100 процента дивидент от всички публични предприятия.

Ще се вдигнат пътните такси и концесионните възнаграждения. Ще се възстановят и някои ставки на ДДС и акцизни ставки.

Ще се вдигне акцизът на електронните цигари, а не на устройствата за нагряване на тютюн. Ще се засили фискалният контрол и ще има предварително деклариране на ДДС при рисковите стоки.

"Така ще се гарантира увеличението на пенсиите и на заплати. Ще се вдигнат с 10 процента тези заплати, които не са получили никакво увеличение през 2022 година. Ще се намалят разходите за издръжка и представителните разходи. На Народното събрание ще бъде предложен буфер в бюджета – това ще е капиталовите разходи да не могат да се пренасочват за други разходи", обясни министърът.

Тъй като двете приходни агенции ще бъдат изключително натоварени, се предвижда при преизпълнение възнагражденията там да се вдигнат с 15 процента и с 10 процента при 100 процента изпълнение на задачите.

На 17 март ще бъде качен за обществено обсъждане и Кодексът за застраховането. Това е текстът, изготвен от Народното събрание, каза Велкова.

Ако новото Народно събрание реши да вдигне дефицита на бюджета над три процента от БВП, ще влеем в процедура на свръхдефицит, ще ни трябва по-висок дълг, което би създало проблеми за набиране на ликвидност. Може да не се наберат необходимите за дефицита пари и да се стигне до заем от МВФ, каза Велкова.

На първи юли изтичат намалените ставки за ресторантьори и бизнеса за акциза на горива и те ще бъдат възстановени. Хлябът, брашното, бебешките храни и книгите ще останат с намалената ставка на ДДС, каза Велкова.

Данък свръхпечалба ще се начислява от първи юли, като ще има авансови вноски по него. Окончателният данък ще се събере през 2024 година, допълни финансовият министър.

Държавата не е изправена пред фалит. Ние предлагаме на НС проектобюджет с дефицит 3 процента, което не предполага държавата да фалира, каза финансовият министър в отговор на въпроси на журналисти.

  "Дебатът, който се води през последните дни, е, че за изпълнение на предложенията от последните три парламента дефицитът на бюджета за 2023 година трябва да е 6,9 на сто от БВП на начислена основа", посочи министърът.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата