понеделник, 27 март 2023 г.

Адвокат спъна делото срещу Семерджиев заради процеса срещу друг убиец, глобиха го

  

Адвокатът на бившия футболист Георги Семерджиев - Мирослав Христов - стана причина за отлагането на днешното заседание по делото за катастрофата на столичния бул. "Черни връх", при която загинаха две млади жени. Причината бе, че Христов е защитник и на убиеца от ж.к. "Люлин" Денис-Мустафа Ал Гаази, който отне живота на млад мъж, празнувал със заря раждането на дете. 

Процесът срещу Семерджиев беше насрочен за 15 часа днес в пета зала на Съдебната палата в София. По това време обаче адвокатът му Мирослав Христов все още се намираше в 20-а зала, където бяха разпитвани свидетели по другото дело. До началото на заседанието по делото срещу Семерджиев бяха разпитани трима от общо петимата свидетели по другото дело. 

След двучасово изчакване адвокатът на подсъдимия Георги Семерджиев не се яви и Софийският градски съд отложи заседанието, като наложи глоба от 1000 лева на Мирослав Христов, което е максимален размер. Причината е, че не е дал основателна причина за отсъствието си. По думите на адвоката той е уведомил съда още преди няколко дни.

Това е второ поредно отлагане на делото заради адвокат Христов, като този път магистратите назначиха резервен адвокат на Георги Семерджиев, за да не се бави процесът срещу него. При предишното отлагане защитникът внезапно излезе в тридневен болничен. 

Следващото заседание е насрочено за тази сряда, когато ще се обсъждат и приемат над 25 експертизи за катастрофата на столичния бул. "Черни връх", при която загинаха две млади жени. Тя стана на 5 юли миналата година, когато 35-годишният бивш футболист, седнал зад волана на луксозен джип "Ауди", помете такси на кръстовището на булеварда и ул. "Свети Наум" с висока скорост. След това се блъсна в асансьора на метростанция "Европейски съюз". От силния удар колата се разцепи на две и едната половина удари смъртоносно двете млади жени, които по това време са се движили по тротоара - 26-годишната студентка Христина Дилева и 22-годишната Хариет Стефанович. Те загинаха на място.

Делото срещу Денис Мустафа Кемал Ал Гаази пък е заради убийство от 9 януари 2022 г. Ал Гаази, който е от смесен брак на българка и сириец, бе обявен за общодържавно издирване на 10 януари, след като предната вечер нападна с нож група млади мъже, пускали фойерверки в района на блок 225 в "Люлин"-2. Денис, за когото се твърди, че е наркозависим, се подразнил от зарята, която празнуващите организирали по повод раждането на дете на един от тях. Един от ударите с хладното оръжие попаднал на 10 см от гръкляна на 32-годишния Илиян Илиев, а раненият мъж издъхна в линейката на път за болницата. След като прокуратурата му повдигна задочно обвинение за умишлено убийство, на 11 януари 24-годишният мъж сам се предаде в полицията.

Новините от днес и със задна дата