вторник, 14 март 2023 г.

Край на срива на банковия сектор в Западна Европа след фалита на двете американски банки

  

Борсовите индекси на най-големите страни от Западна Европа в началото на търговията във вторник показаха слаби и разнопосочни промени след двудневен спад. Това се случва на фона на продължаващите опасения на инвеститорите, че колапсът на двете американски банки - Sillicon Valley Bank и Signature Bank, все пак може да се разпространи извън САЩ, въпреки усилията на американските власти до момента, коментират от сайта 3e-news.net/bg.

В крайна сметка европейските фондови пазари затвориха с повишение, а търговците усвояваха вторичните трусове от срива на двете американски банки и реагираха позитивно на данните за инфлацията в САЩ и друга статистика.

Инвеститорите очакваха с повишено внимание данните за февруарската инфлация. Потребителските цени (CPI индекс) в САЩ през февруари са се повишили с 6% спрямо същия месец на миналата година, сочат данни на Министерството на труда на страната. Така инфлацията се забавя спрямо 6.4% през януари. Резултатът съвпадна със средната прогноза на анализатори, анкетирани от Trading Economics.

Индексът CPI през февруари на месечна база също се забавя, като нараства с 0.4% спрямо предходния месец (през януари ръстът е бил 0.5%). Федералният резерв на САЩ (Фед) следи внимателно данните за темповете на растеж на потребителските цени в страната, които са един от важните фактори при вземането на решения по отношение на паричната политика. Целевият процент на инфлация на Централната банка на САЩ е 2%. Следващото заседание на Фед ще се състои на 21-22 март.

Тези данни обърнаха напълно посоката на пазара на акции в региона. Всички основни измерители затвориха търговията във вторник с повишения между 1.17% и 2.36 на сто, с което беше сложен край на краха на банковия сектор след фалита на двете американски банки.

Средното ниво на безработица в Обединеното кралство за трите месеца, приключващи през януари, е 3.7%, както и през октомври-декември. Експертите очакваха средно увеличение до 3.8%. Броят на безработните се е увеличил с 5 хиляди - до 1.25 милиона души. Британските доходи през ноември-януари са се увеличили с 5.7% на годишна база, но коригирани с инфлацията, са спаднали с 3.2%, което е максимален спад от февруари-април 2009 година насам.

Най-важното събитие тази седмица ще бъде срещата на Европейската централна банка (ЕЦБ), която ще се проведе в четвъртък. Повечето експерти очакват базовата лихва да бъде увеличена с 50 базисни пункта (б.п.) - до 3.5% годишно. Развитието на банковата индустрия в САЩ обаче може да повлияе на решението на ЕЦБ.

До обед общият индекс на най-големите европейски компании Stoxx Europe 600 се понижи с 0.1%, а от националните измерители на "сините чипове" с най- голям спад беше британският FTSE 100 (-0.5%), италианския FTSE MIB (-0.3%) и френския САС 40 (-0.1%). Другите два измерителя се повишиха: германският DAX (+0.2%), следван от испанския IBEX 35 (+0.04%).

От таблицата по-горе е видно, че с най-голям дневен ръст затвори италианският индекс FTSE MIB, а с най-слабо повишение завърши британският измерител FTSE 100.

Секторният индекс на банковият сектор нарасна с 2.45% във вторник, след като претърпя най-лошите си два дни, като в понеделник се сгромоляса със загуба от 5.65%, предизвикан от грандиозния колапс на Silicon Valley Bank миналата седмица. В понеделник HSBC заяви, че ще купи дъщерното дружество на банката в Обединеното кралство, защитавайки всички депозити. С това на практика бе преодолян страхът от пълен срив на пазара на банкови акции.

Дори Credit Suisse намали предишните загуби до края на сесията, за да затвори с 0.75% по-ниско, след като до обед цената на акциите се беше понижила с цели 5%. След като призна, че е открила "съществени слабости" в процесите си на финансово отчитане за 2022 г. и 2021 г., започна промяната, но времето не стигна, за да финишират акциите на Credit Suisse в "зелената" зона.

Два проблема висят над финансовото здраве на най-голямата швейцарска банка - Credit Suisse. На първо място са серията от скандали, свързани с престъпни организации, които са използвали банката за изпиране на пари, а вторият - с фалита на двете американски банки. Заради първия проблем съд в Женева разпореди да бъдат конфискувани 7.3 милиарда швейцарски франка (малко над 8 милиарда долара) през 2022 г. Все още не е обявена загубата от двата фалита на американските банки, но явно няма да е значителна, след като след две поредни сесии на загуба, цената на акциите на Credit Suisse се възстанови, макар че остана в "червената зона" на фондовата борса в Цюрих. Това беше разчетено от анализатори, че вече е започнало възстановяване на банковия сектор след сривовете в петък и понеделник.

Промяна на пазарната ситуация има и при другите най-големите европейски банки, повечето от обърнаха тренда, след загубите през последните две сесии: на френските Societe Generale (+2.26%), BNP Paribas (+3.08%) и Credit Agricole (+0.95%), на германските Deutsche Bank (+4.28%) и Commerzbank (+4.37%), на британските Barclays (+2.28%) и Lloyds Banking Group (+0.25%), на италианските Intesa Sanpaolo (+3.35%) и UniCredit (+4.20%) и на швейцарската UBS (+3.56%).

Сред компонентите на Stoxx 600 на върха на индекса се изкачиха акциите на шведската медицинска фирма Sectra, които поскъпнаха с 10.16%, ден след като инвестиционната банка Carnegie повиши рейтинга си за акциите от "продавай" на "задръж".

Акциите на швейцарския производител на медицинско оборудване Tecan Group AG се повишиха (+3.83%), следвани от шведската енергийна компания Orron Energy AB (+3.18%).

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата