четвъртък, 9 март 2023 г.

4 версии за авиокатастрофата, пилотът не е имал никакъв шанс

  

                                        Снимка: БТА

Пилотът на малкия самолет, който вчера се разби край летище Лесново не е имал никакъв шанс при така стеклите се обстоятелства. Това заяви пред bTV председателят на Националния борд за разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътния транспорт Христо Христов.

Сигналът за авиокатастрофата бе подаден около 13.30 часа вчера. Минути по-рано 33-годишният Георги Влайков излетял от летище Лесново с малък самолет "Extra 200", за да тренира аеробатични номера. В тренировъчния му план било записано, че ще изпълнява "свредел". На около 3 километра от летището, в местността Побит камък, машината пада.

"Двигателят на самолета е работил до последно, а пилотът е бил с колани. Думата каска не е адекватна в авиацията, той е бил с колани обезопасен - и поясните, и раменните са закопчани. От удара са скъсани раменните колани, но пилотът не е имал съприкосновение с бордното табло. Това означава, че коланите са извършили предпазната си роля", обясни експертът.

Христо Христов поясни, че се работи по четири версии, свързани с трагедията: човешка грешка, технически отказ, влошена метеоролигчна обстановка или евентуално влошаване на здравословно състояние на пилота. Записът на полета е иззет от разследващите и предстои да бъде анализиран от експертите.

Ръководителят на звеното за разследване на авиокатастрофи допълни, че е възможно при извършваните маневри летецът да е имал проблем, но той е имал опита да ги направи.

Георги Влайков има лиценз за управление на подобни самолети от 2011 година и ръководи център за обучение на пилоти, който е единственият лицензиран и за обучение на пилоти на хеликоптери.

"Георги Влайков е завършил 2019 година курс във Великобритания за изпълняване на фигури от висшия пилотаж. Участва в международни състезания няколко пъти. Аз вярвам и съм убеден, че той има този опит за изпълнение на тези фигури. При някои от маневрите обаче може да се попадне в скоростен срив", каза Христов.

Днес на мястото на инцидента ще бъде направен втори оглед.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата