сряда, 8 февруари 2023 г.

Жертвите на земетресението стигнаха чудовищна цифра! Това видео от дрон ще ви разплаче

 Жертвите на силното земетресение в Турция вече са над 5400 - Труд

На третия ден след опустошителните земетресения в Турция и Сирия шансовете за спасяване на хора изпод развалините стават все по-малки. По последни данни броят на жертвите е близо 12 000, според Си Ен Ен. 

Официални лица и лекари съобщиха, че в Турция са загинали 9057 души, а в Сирия - 2662 души, с което общият брой на потвърдените жертви достигна 11 719 души.

Цифрите продължават да растат, а хората все още са в капан под развалините. С настъпването на зимните студове шансовете да ги измъкнем живи стават все по-малки, казват спасителите.

В Сирия бедствието се задълбочава заради дългогодишната гражданска война - много сгради вече са повредени и срутени от земетресението, а достъпът до спасителни операции и хуманитарна помощ е затруднен в много райони. Сирия поиска от САЩ и ЕС да вдигнат санкциите срещу страната, за да може да пристигне така нужната помощ. Според властите близо 300 000 души в Сирия са били принудени да напуснат домовете си след катастрофата. 

В Южна Турция живеят и много бежанци от Сирия, често в набързо построени или разрушени сгради.

В 10 провинции от страната бяха открити 77 полеви болници, които да приемат хилядите ранени. 

Междувременно в Искендерун продължава борбата със силния пожар, който избухна на пристанището след труса. Част от крайбрежната ивица на страната е затворена за кораби. 

„Едно бедствие се наслагва върху друго. На места като Газиантеп в тази част на Турция има милиони сирийски бежанци, които често живеят в не особено издръжливи жилища. Това е рецепта за катастрофа“, казва Натали Робъртс, изпълнителен директор на британската организация „Лекари без граници“.

Първото земетресение с магнитуд 7,8 по Рихтер стана близо до Газиантеп в Югоизточна Турция в понеделник вечерта. Няколко часа по-късно то е последвано от ново земетресение с магнитуд 7,5.

Кадри от дрон над пострадалите региони разкриват мащаба на бедствието. 

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата