четвъртък, 9 февруари 2023 г.

Над 15 000 са потвърдените жертви на трагичното земетресение в Турция и Сирия, а ранените са 62 914

  

Жертвите на разрушителното земетресение на турско-сирийската граница и последвалите вторични трусове надхвърлиха 15 000. На този фон надеждите да бъдат намерени още оцелели намаляват с всеки изминал час, предаде ДПА.

Броят на загиналите в Турция нарасна на 12 391, съобщи тази сутрин Анадолската агенция, като се позова на турската служба за реакция при бедствия и аварии АФАД, а ранените са 62 914.

От другата страна на границата в раздираната от война Сирия жертвите са 2662.

Вчера турският президент Реджеп Тайип Ердоган обеща спасителните действия да продължат, докато "под развалините не остане никой". Разрушени са около 6000 сгради, каза той.

Ердоган обеща спешно подпомагане в размер на 10 000 турски лири (около 530 долара) за всяко пострадало семейство.

В Сирия обстановката e тежка. По данни на правителството засегнатите сирийци са около 298 000, като повечето е трябвало да напуснат домовете си, съобщи държавната освдомителна агенция САНА. Властите са обособили 180 места за спешно настаняване.

Хиляди хора в Сирия все още са в неизвестност, продължава да има и спешна нужда от тежка техника за разчистване на отломките. Дългогодишната гражданска война и международните санкции пречат на оказването на помощ на пострадалите райони.

Шестнайсетгодишен младеж бе спасен 65 часа след земетресението в Хатай. Първите му думи бяха "искам шоколад"

Хатай е сред най-поразените окръзи от земетресенията, които разтърсиха в понеделник Югоизточна Турция и с най-много жертви.

Но на 65-ия час след трусовете се случи чудо.

В момент, когато вече намаляват надеждите да има живи оцелели под разрушенията, младеж на 16 години, Али Сарънай бе спасен жив изпод разрушения жилищен блок.

Шест часа продължили усилията на спасителите да стигнат до младежа. В резултат успели да извадят живо момчето.

Първите думи на младежа, когато го извадили изпод руините били "искам шоколад". Събралите се наоколо граждани буквално обсипали младежа с шоколад.

Сестрата, която със сълзи на очи очаквала да спасят брат ѝ, се втурнала да го прегръща, докато спасителите го носели към носилката.

След оказаната от страна на спасителите първа помощ младежът бил откаран в болница.

Продължава издирването на двамата българи 

Към настоящия момент не са открити двамата български граждани, издирвани в турските градове Антакия и Искендерун, съобщиха от Министерството на външните работи.

29-годишна българка и 7-месечното ѝ бебе са в неизвестност в Турция след разрушителните земетресения. Вчера тялото на 5-годишната ѝ дъщеря Айза бе открито под отломките на сградата, в която живеят в област Хатай. Стана ясно, че е намерено и тялото на съпруга ѝ Канмаз Мустафа.

29-годишната майка Айлин Канмаз е родом от ардинското село Бял извор. Тя и децата ѝ имат двойно гражданство, а съпругът ѝ е от турски произход.

Българското посолство в Анкара е отправило искане към Министерството на здравеопазването на Турция за предоставяне на информация за евентуално наличие на пострадали български граждани, настанени в здравни заведения в страната, допълват от МВнР.

В Консулска служба към посолството е създадена организация по извънредно приемане, при необходимост, на заявления за документи за пътуване на български граждани, пострадали от земетресението, желаещи да се евакуират в България.

В понеделник сутринта районът по границата между Турция и Сирия беше разлюлян от земетресение с магнитуд 7,7. Оттогава регионът преживя стотици вторични трусове, включително земетресение с магнитуд 7,5 в понеделник следобед.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата