вторник, 28 февруари 2023 г.

"Здравословният" подсладител, който ни убива

 

Заместителят на захарта, наречен еритритол, е свързан със съсирването на кръвта, инсулт, инфаркт и смърт, според ново проучване.

Хората със съществуващи рискови фактори за сърдечни заболявания, като диабет, са два пъти по-склонни да получат сърдечен удар или инсулт, ако имат най-високи нива на еритритол в кръвта си, според проучване, публикувано в списание Nature Medicine.

„Ако кръвното ви ниво на еритритол е в горните 25% в сравнение с долните 25%, има около два пъти по-висок риск от инфаркт и инсулт. Това е наравно с най-силните сърдечни рискови фактори, като диабета“, казва д-р Хейзън.

Допълнителни лабораторни изследвания разкриват, че еритритолът изглежда кара тромбоцитите да се съсирват по-лесно. Съсиреците могат да се откъснат и да пътуват до сърцето, предизвиквайки инфаркт, или до мозъка, предизвиквайки инсулт.

„Това със сигурност звучи тревожно“, каза д-р Андрю Фрийман, директор на сърдечно-съдовата профилактика и здраве в болница в Денвър. „Изглежда, че има риск от съсирване от използването на еритритол“, каза още Фрийман. „Очевидно са необходими повече изследвания, но може да ограничите еритритола в диетата си засега.“

В отговор на проучването Съветът за контрол на калориите каза пред CNN, че „резултатите от това проучване са в противоречие с десетилетия научни изследвания, показващи, че нискокалоричните подсладители като еритритол са безопасни, както се вижда от глобалните регулаторни разрешения за тяхната употреба в храни и напитки. Резултатите не трябва да се екстраполират към общото население, тъй като участниците в проучването вече са били изложени на повишен риск от сърдечно-съдови инциденти“.

Какво е еритритол?

Подобно на сорбитола и ксилитола, еритритолът е въглехидрат, който се среща естествено в много плодове и зеленчуци. Той има около 70% от сладостта на захарта и се счита за нулево калоричен, според експерти. Изкуствено произведен, в огромни количества, еритритолът няма дълготраен послевкус, не повишава кръвната захар и има по-слаб слабителен ефект от някои други подсладители.

„Еритритолът прилича на захар, има вкус на захар и можете да правите сладкиши с него“, каза Хейзън, който също така ръководи Центъра за микробиома и човешкото здраве на клиниката в Кливланд. „Той се превърна в любимата на хранително-вкусовата промишленост, изключително популярна добавка към кето и други нисковъглехидратни продукти и храни, продавани на хора с диабет“, добави той. „Някои от храните за диабетици, които разгледахме, съдържаха повече еритритол, отколкото всеки друг продукт.“

Неочаквано откритие

Откриването на връзката между еритритола и сърдечно-съдовите проблеми е чисто случайно, казва д-р Хейзън: „Никога не сме очаквали това. Ние дори не го търсихме.“ Изследването имало проста цел: да открие неизвестни химикали или съединения в кръвта на човек, които биха могли да предскажат риска от инфаркт, инсулт или смърт през следващите три години. За да направи това, екипът започнал да анализира 1157 кръвни проби на хора, изложени на риск от сърдечни заболявания, събрани между 2004 и 2011 г

„Намерихме това вещество, което изглежда играеше важна роля, но не знаехме какво е то“, каза Хейзън. „Тогава открихме, че това е подсладителят еритритол.“

Човешкото тяло естествено създава еритритол, но в много ниски количества, които не биха отчели нивата, които са измерили, каза той.

За да потвърди констатациите, екипът на д-р Хейзън тества друга партида кръвни проби от над 2100 души в Съединените щати и допълнителни 833 проби, събрани от колеги в Европа през 2018 г. Около 3/4 от участниците и в трите популации са имали коронарна болест или високо кръвно налягане, а около 1/5 са имали диабет, каза Хейзън. Повече от половината са мъже на възраст 60-70 години.

И в трите популации изследователите установиха, че по-високите нива на еритритол са свързани с по-висок риск от инфаркт, инсулт или смърт в рамките на три години.

Но защо? За да разберат, изследователите направиха допълнителни тестове върху животни и лабораторни тестове и откриха, че еритритолът „провокира засилена тромбоза“ или съсирване в кръвта.

Съсирването е необходимо в човешкото тяло, в противен случай ще кървим до смърт от порязвания и наранявания. Същият процес непрекъснато се случва и вътрешно.

„За хората, които са изложени на риск от съсирване, инфаркт и инсулт – както хора със съществуващо сърдечно заболяване или хора с диабет – мисля, че тук има достатъчно данни, за да се каже, че трябва да стоят далеч от еритритола, докато не бъдат направени повече проучвания“, каза д-р Хейзън.

Здрави доброволци

В последната част от проучването 8 здрави доброволци пият напитка, която съдържа 30 грама еритритол, количеството, което много хора в САЩ консумират. Кръвните тестове през следващите три дни проследяват нивата на еритритол и риска от съсирване.

„30 грама бяха достатъчни, за да накарат кръвните нива на еритритол да се повишат хилядократно“, каза Хейзън. „Ако погледнете етикетите за хранителни стойности на много кето сладкиши, ще видите надпис „без захар“, което означава, че често съдържат еритритол. Ще откриете, че типичната му стойност е някъде между 26 и 45 грама“, каза той.

„Моят съавтор и аз ходехме в магазините за хранителни стоки и разглеждахме етикетите“, каза Хейзън. „Той откри „сладкарски изделия“, продавани на хора с диабет, които съдържаха около 75 грама еритритол.“

Няма твърда „приета дневна доза“ определена от Европейския орган за безопасност на храните , която да счита еритритола за безопасен.

Според учените, науката трябва да се потопи по-дълбоко в еритритола и то по-бързо, защото това вещество е широко достъпно в момента и ако е вредно, трябва да знаем за това./Източник: edition.cnn.com    

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата